line
un blacklist-1

Hoe de tabaksindustrie de VN voor haar karretje trachtte te spannen

dinsdag 21 november 2017

Uit een nieuw onderzoek van de University of California dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control, blijkt dat de tabaksindustrie het Global Compact programma van de Verenigde Naties heeft gebruikt om het internationale anti-rookverdrag FCTC te ondermijnen.

Door de webredactie

Waarom zouden tabaksfabrikanten lid willen worden van het United Nations Global Compact Forum (UNCG)? Om de wereld beter te maken en de doelen van de Verenigde Naties te ondersteunen, of om dat lidmaatschap te kunnen gebruiken bij hun PR en het wereldwijde anti-rookverdrag FCTC proberen te ondermijnen? Uit onderzoek van de University of California, gebaseerd op interne documenten van de industrie, blijkt dat het laatste het geval is geweest.

Meedenken

UNCG is een initiatief van de Verenigde Naties (VN) om bedrijven mee te laten denken over hoe de VN haar doelen kan behalen om de wereld een betere plek te maken. Bedrijven die deelnemen aan het forum, zo was het idee, zouden actief mee gaan werken aan die verbetering. Ook de tabaksindustrie sloot zich aan. “Tussen 2003 en 2015 waren dertien tabaksfabrikanten lid van United Nations Global Compact,” schrijven de onderzoekers (Yvette van der Eijk et al) in United Nations Global Compact: an ‘Inroad’ into the UN and reputation boost for the tobacco industry’, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control.
“Interne documenten van de industrie laten zien dat tabaksfabrikanten zich bij het UNGC aansloten om hun invloed bij de Verenigde Naties te vergroten. Het was een onderdeel van hun strategie om de het internationale anti-rookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie te ondermijnen en hun eigen reputatie te verbeteren.”

Onethisch product

In september 2017 besloot de UNGC dat de tabaksindustrie niet meer deel mag nemen aan het Forum, omdat tabak een onethisch product is. Door die beslissing wordt de tabaksindustrie gelijkgesteld met bijvoorbeeld de wapenindustrie. De onderzoekers zien hierin een grote stap in het beschermen van het internationale FCTC-verdrag.

Zwarte lijst

De gevolgen van deze stap van de UNGC zijn verstrekkend. Pensioenfondsen als het ABP hebben in hun beleggingsvoorwaarden staan dat ze niet beleggen in industrieën die op de ‘zwarte lijst’ van de VN staan. Het lijkt logisch dat ze nu daadwerkelijk hun beleggingen in tabak moeten opgeven.

Is de kous daarmee af? Geenszins. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat de tabaksindustrie nog altijd via derden zal proberen invloed te verkrijgen bij de VN, door anderen voor hen te laten lobbyen of door frontgroepen in te zetten

tags:  marketing | misleiding | frontorganisatie | lobbyist | tabakslobby | lobby | tabaksindustrie