line
low nicotine leaf-1

Sigaretten kunnen minder verslavend door tabaksplant met laag nicotinegehalte

woensdag 10 juli 2019

Duitse wetenschappers hebben een tabaksplant gekweekt met een zeer laag nicotinegehalte. Daarmee kan het makkelijker worden om tabaksproducten te maken die minder verslavend zijn.

Door de webredactie

Felix Stehle en Julia Schachtsiek van de Technische Universiteit van Dortmund hebben een DNA-techniek gebruikt die CRISPR heet om een tabaksplant te kweken met een zeer laag gehalte aan nicotine, dat meldt New Scientist. Met CRISPR is het hen gelukt om zes enzymen uit te schakelen die betrokken zijn bij het maken van nicotine. Het gevolg was dat de plant niet 16 milligram maar 0,04 milligram nicotine per gram bevatte.
De vondst kan een stap zijn in het maken van tabaksproducten die minder verslavend zijn en rokers zo van het roken afhelpen.

Kelderende koersen

In de Verenigde Staten bezint de Food and Drug Administration (FDA) zich op regelgeving die nicotineniveaus in tabaksproducten zo laag moet maken dat ze niet meer verslavend zijn. “Binnen een jaar na de implementatie zouden er 5 miljoen meer volwassen rokers de gewoonte opgeven,” zei Scott Gottlieb, de toenmalige voorzitter van de FDA volgens New Scientist. Dat zou betekenen dat tegen 2100 zo’n 33 miljoen Amerikanen een lot als regelmatige roker bespaard is gebleven.
Toen de FDA haar plannen bekendmaakte, kelderde de koers van de tabaksaandelen direct. De tabaksindustrie ziet een verplicht laag nicotinegehalte in haar producten met lede ogen tegemoet. Analisten van Morgan Stanley berekenden dat de tabaksindustrie daarmee binnen 15 jaar 165 miljard dollar aan winst zal mislopen.

Verplicht verlagen

“De angst voor verplichte nicotinereductie laat zien dat beleggers in de tabaksindustrie begrijpen dat dit een probaat middel is om tabaksverslaving tegen te gaan,” betoogden Frits van Dam en longarts Wanda de Kanter op deze site. “Het verplicht verlagen van het toegestane nicotinegehalte in tabaksproducten is een belangrijk middel om te voorkomen dat kinderen gaan roken en dat tabaksverslavingen in stand blijven. Het zou een onderdeel moeten zijn van het Preventieakkoord.”
Dat laatste is er niet van gekomen, terwijl de overheid de publieke opinie mee heeft: uit onderzoek van Maurice de Hond van oktober 2018 bleek dat maar liefst driekwart van de Nederlanders voor nicotinereductie in sigaretten is. De nieuwe lage nicotineplanten moeten dat makkelijker maken.
Bovendien, meldt New Scientist, het werk van Stehle en Schachtsiek is niet te patenteren, waardoor iedereen deze methode mag gebruiken om een eigen ras tabaksplanten met laag nicotinegehalte te kweken. Stehle tegen het wetenschapstijdschrift: “Het is echt heel makkelijk.”

tags:  nicotinereductie | FDA | tabaksteelt | nicotine | beurs