line
nicotine laag-1

Nicotinereductie is dé manier om tabaksgebruik tegen te gaan

maandag 22 oktober 2018

OPINIE
Forse nicotinereductie is dé manier om tabaksgebruik terug te brengen, stelt Lynn Hull, vooraanstaand farmacoloog bij de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dit ‘nieuws’ leidde onmiddellijk tot een daling van de tabaksaandelen. De angst voor verplichte nicotinereductie laat zien dat beleggers in de tabaksindustrie begrijpen dat dit een probaat middel is om tabaksverslaving tegen te gaan. Het verplicht verlagen van het toegestane nicotinegehalte in tabaksproducten is een belangrijk middel om te voorkomen dat kinderen gaan roken en dat tabaksverslavingen in stand blijven. Het zou onderdeel moeten zijn van het Preventieakkoord.

Door Frits van Dam en Wanda de Kanter

De Amerikaanse Food and Drug Adminstration (FDA) kondigde in maart van dit jaar aan dat zij onderzoekt hoe ze de tabaksepidemie (verder) kan indammen. Eén van de mogelijkheden is het verplicht substantieel reduceren van het nicotinegehalte in sigaretten. Juist jongeren zullen daardoor nauwelijks nog verslaafd raken als ze met roken experimenteren. Bovendien, als er nog maar een heel klein beetje nicotine in sigaretten zit, kunnen ook verstokte rokers hun verslaving niet meer onderhouden.

Gespitst

Direct nadat de FDA het nieuws in maart bekendmaakte, verloren de tabaksaandelen ongeveer 20 procent van hun waarde. De FDA heeft echter nog steeds geen officieel advies gegeven over het reduceren van nicotine. Daarom zijn zowel de industrie als marktanalisten zeer gespitst op alles wat de FDA hierover naar buiten brengt.

Onlangs betoogde Lynn Hull, een belangrijke farmacoloog bij de FDA, dat blootstelling aan sigarettenrook met maar 0.02 tot 0.07 mg nicotine per sigaret leidt tot veel minder verslaving. In Nederland is de maximum wettelijke toegestane hoeveelheid nicotine nu nog 1 mg.

Serieus

“De FDA is serieus bezig met het verzamelen van bewijs om haar plan van nicotinereductie te onderbouwen,” concludeerde financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg naar aanleiding van de uitspraken van Hull. Hoewel vooraf werd gesteld dat Hull niet namens de FDA sprak, reageerde de aandelenmarkt desalniettemin stevig op haar uitspraken. BAT verloor 5,4 procent, Imperial 7 procent, Altria 2,9 procent.

Preventieakkoord

Het is duidelijk dat nicotinereductie dé knop is waar je aan moet draaien wil je tabaksgebruik naar beneden krijgen. Dat wijst wetenschappelijk onderzoek uit en ten overvloede ook de reactie van beleggers in de tabaksindustrie: zij zien de bui al hangen. Eenvoudig zal het reduceren van het nicotinegehalte overigens niet zijn. Want dan zal de Tabaks- en rookwarenwet aangepast moeten worden. Dat moet ook op Europees niveau en dat is, gezien de intensieve lobbyactiviteiten van de tabaksindustrie in Brussel, geen eenvoudige klus.

Het Preventieakkoord komt eind oktober uit, maar nicotinereductie maakt er (voor zover wij weten) geen deel van uit. Het zou een goed idee zijn als de betrokken staatssecretaris bij de presentatie van het Preventieakkoord tegelijkertijd aan de Gezondheidsraad vraagt om zich over nicotinereductie te buigen. Dan wordt het Preventieakkoord wat het moet zijn: een startpunt voor een doortastend antitabaksbeleid.

tags:  Preventieakkoord | rookverslaving | verslaving | nicotine | preventie | antirookbeleid | tabaksontmoediging | tabak