line
tabaks aandelen-1

Toekomst tabaksinvesteringen verre van rooskleurig

vrijdag 14 december 2018

Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) heeft bekendgemaakt te gaan stoppen met beleggingen in ethisch dubieuze bedrijven zoals tabaksproducenten. De keuze van PMT ondersteunt nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht dat het in de toekomst risicovoller wordt om in tabak te blijven investeren.

Door de webredactie

De Universiteit Maastricht heeft in het rapport The Future of Tobacco Stocks, a scenario analysis uitkomsten vastgelegd van een onderzoek naar de toekomst van het investeren in tabak. Om die toekomst te evalueren is er vanuit een politiek, economisch, sociaal en technologisch perspectief naar de tabaksindustrie gekeken. Per deelgebied zijn de grootste veranderingen geïnventariseerd. Uiteindelijk hebben de onderzoekers drie toekomstscenario’s voor de industrie en daarmee haar aandelen bepaald.

Toekomstscenario’s

In het eerste scenario neemt de omzet van de industrie geleidelijk toe, blijven de kosten voor de tabaksproductie stabiel en blijft de rente laag. In het tweede scenario is rekening gehouden met een kleine terugval in omzet en een toename in de kosten voor de bedrijfsvoering. In het derde geval is er sprake van een significante terugval van omzet en totale winstgevendheid.
Doordat er bijvoorbeeld steeds meer antirookmaatregelen komen, de tabakslobby moeilijker voet tussen de deur krijgt bij de politiek en roken ook sociaal gezien minder geaccepteerd wordt, is het zeer aannemelijk dat de toekomst van de industrie ergens tussen het tweede en derde scenario uitkomt, stellen de onderzoekers.

Grotere risicofactor

Voor investeerders in tabak betekent deze ontwikkeling dat ze een grotere risicofactor moeten inbouwen als ze tabaksbeleggingen in overweging nemen. Kort door de bocht: tabak wordt minder aantrekkelijk. Daarnaast is er ook onder investeerders steeds meer sprake van ethische afwegingen die investeringen in de dodelijke tabaksindustrie niet meer mogelijk maken.

Pensioenfonds

Vorige week meldde Trouw bijvoorbeeld dat Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) 800 bedrijven in de ban doet, waaronder tabaksfabrikanten. PMT is met een portefeuille van 71 miljard euro aan aandelen de op twee na grootste belegger van Nederland. De aandelen die het nu verkoopt hebben een waarde van 6 miljard euro.
Vorig jaar is PMT zijn leden gaan betrekken bij hoe de aandelenportefeuille eruit zou moeten zien. Daardoor zijn allerlei bedrijven (kernwapenfabrikanten, maar ook tabak) weggevallen.

Afhakende tabaksinvesteerders

PMT is het zoveelste fonds dat aankondigt te stoppen met tabaksbeleggingen. Eerder dit jaar kondigden ook ABP, Robeco en Kempen Capital Management aan met hun tabaksaandelen te stoppen. In augustus is er een Tobacco Free Finance Pledge gelanceerd in het gebouw van de Verenigde Naties, waarbij investeerders zijn opgeroepen te stoppen met hun tabaksbeleggingen. Het onderzoek van de Universiteit Maastricht indachtig zal het aantal afhakende tabaksinvesteerders alleen nog maar toenemen.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | investering | beleggingen | beleggen | belegging