line
kempen goes-1

Ook Kempen Capital Management stopt met tabaksinvesteringen

maandag 30 juli 2018

Wederom kondigt een investeerder aan te zullen stoppen met tabaksbeleggingen: deze keer is het Kempen Capital Management. Het Financieele Dagblad meldt naar aanleiding hiervan dat tabak uit de gratie raakt bij institutionele beleggers.

Door de webredactie

Kempen Capital Management heeft aangekondigd te zullen stoppen met haar tabaksbeleggingen, zo meldt het Financieele Dagblad (FD). Daarmee heeft de vermogensbeheerder zich bij een rijtje andere topinvesteerders geschaard, die tabak al in de ban hebben gedaan. Eerder maakten onder meer TNO, Robeco, ABP, ABN Amro, Nationale Nederlanden en PPGM bekend te stoppen met hun beleggingen in de tabaksindustrie.

Groeiende kritiek

“Hoewel beleggers doorgaans huiverig zijn om bedrijven en sectoren uit te sluiten, groeit de kritiek op de tabaksindustrie,” schrijft het FD. “Een veelgehoord argument voor beleggen in twijfelachtige sectoren is dat aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen en kunnen aansturen op verbetering. Bij uitsluiting is dat niet meer mogelijk. Die dialoog blijkt dus niet mogelijk te zijn met de tabaksindustrie.”
Begin dit jaar schreef TabakNee nog over de morele bezwaren die steeds meer investeerders lijken te hebben bij tabak. Ook concludeerde Tabaknee dat het voor het gewenste rendement van deze investeerders niet noodzakelijk was om tabak in hun portefeuille te blijven hebben.

Stabiliteit lijkt verleden tijd

Tabaksaandelen hebben altijd bekend gestaan als een stabiele investering, omdat mensen die verslaafd zijn toch blijven doorroken en dus geld aan tabaksproducten blijven uitgeven. Maar ook die stabiliteit lijkt verleden tijd. Sinds april volgt het ene bericht op het andere dat de aandelen van bijvoorbeeld Philip Morris in vrije val zijn geraakt omdat zij hun nieuwe producten minder succesvol aan de man weten te brengen dan gedacht.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | investering | tabaksindustrie | aandelen