line
pmi shares fall

Aandelen Philip Morris crashen na tegenvallende resultaten IQOS

vrijdag 20 april 2018

Nadat Philip Morris de resultaten over het eerste kwartaal van 2018 bekend maakten, zijn haar aandelen naar een recordlaagte gedaald. De aandelen van andere tabaksfabrikanten volgden die trend ook.

Door de webredactie

Het lijkt erop dat tabaksaandelen, na altijd als lucratief gezien te zijn, nu zo snel mogelijk van de hand worden gedaan. Philip Morris maakte donderdag 19 april de resultaten over het eerste kwartaal van 2018 bekend en daaruit bleek dat de verkoop van hun nieuwe tabaksproduct IQOS tegenvalt. Nu er wereldwijd steeds meer anti-rookmaatregelen worden genomen en de traditionele sigarettenverkoop terugloopt omdat steeds minder mensen roken, proberen sigarettenfabrikanten hun klanten te behouden door hen te verleiden over te stappen op producten waarvan zij zelf claimen dat deze minder schadelijk voor de gezondheid zijn. De IQOS is een apparaatje dat tabak verhit in plaats van verbrandt en volgens Philip Morris betekent dat dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Maar de consumenten lijken niet zo warm te lopen voor dit product als Philip Morris had gedacht.

Kelderen

Philip Morris was in Japan begonnen met de verkoop van de IQOS die eerst goede resultaten boekte, maar waarvan de verkoop daarna inzakte. De aandelen Philip Morris zijn daardoor met maar liefst 18% gedaald, ongekend veel voor deze tabaksreus.
Ook de aandelen van British American Tobacco en Imperial kelderden, hoewel minder hard dan die van Philip Morris.

Toekomst

Volgens Yahoo Finance ziet de toekomst voor de tabaksfabrikant er verre van rooskleurig uit. De toekomst van tabak is ook onzeker. “Investeren in een industrie die haar hoop heeft gevestigd op een groep producten die nog altijd het woord ‘risico’ met zich meedraagt, is potentieel onverstandig,” schrijft Yahoo Finance.
Het afgelopen jaar zijn er veel grote investeerders in tabak gestopt met die beleggingen. Denk aan het ABP, ABNAMRO, Rabo en TNO. Onder andere door de druk van actiegroepen zijn zij net op tijd, zo blijkt nu, uit de tabak gestapt. Andere investeerders doen er goed aan hun tabaksaandelen ook van de hand te doen als ze nog iets van rendement willen terugzien.

tags:  tabaksinvestering | investering | Philip Morris | tabaksindustrie | aandelen