line
abn stopt tabak-1

ABN Amro wil geen zaken meer doen met tabaksindustrie, wie volgt?

woensdag 05 juli 2017

ABN Amro stopt met investeren in de tabaksindustrie en neemt ook geen nieuwe klanten uit deze sector meer aan. Dat zal de bank volgens Trouw vandaag bekend maken. ‘De kernactiviteit van de tabaksindustrie is niet verenigbaar met de kernwaarde van de bank’, citeert de krant een verklaring.
Door de webredactie

ABN Amro heeft volgens Trouw geen grote belangen in de sector, maar geeft toch een belangrijk signaal af. Het is de eerste systeembank die de tabakssector de rug toekeert. Andere grote banken en institutionele beleggers moeten nu ook kleur bekennen. Stichting Rookpreventie Jeugd en andere gezondheidsorganisaties proberen bijvoorbeeld al geruime tijd het ambtenarenpensioenfonds ABP te overtuigen haar tabaksbelangen ter waarde van ruim een miljard euro af te stoten.

Hartstichting

De stap van ABN Amro volgt op afspraken die de bank maakte met de Hartstichting. Omdat tabaksgebruik onder meer hart- en vaatziekten veroorzaakt ijvert ook de Hartstichting voor het terugdringen van het roken. Gisteren ondertekende de stichting een contract met ABN Amro, waarin is afgesproken dat de stichting de helft van haar vermogen, 35 miljoen euro, onderbrengt bij de bank. ABN Amro gaat de Hartstichting helpen bij fondsenwerving en bij projecten op het gebied van gezondheidszorg. Op NPO Radio 1 verklaarde ABN Amro de overeenkomst allereerst uit zakelijke motieven: "We hebben gisteren de Hartstichting als klant gekregen. Dit was een voorwaarde. En maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Signaalfunctie

In Trouw legt directeur Floris Italianer uit dat hij hoopt dat andere financiële instellingen het voorbeeld van ABN Amro zullen volgen. “Wij zijn twee jaar geleden begonnen met het rookvrij maken van onze eigen leveranciers. Bedrijven die voor ons werken, mogen geen relatie hebben met de tabaksindustrie. ABN Amro heeft echte betrokkenheid getoond. Er is groot draagvlak voor de maatregel bij deze bank. Wij hopen dat hier een signaalfunctie van uitgaat naar andere banken en beleggingsfondsen.’’
De Hartstichting doet ook zaken met Rabobank, ING en Van Lanschot Bankiers en is ook met deze partijen in gesprek. TabakNee onderzoekt ondertussen uit welke beleggingsfondsen in de bancaire sector ook in tabak beleggen.

‘ABP moet ook uit tabak stappen’

Italianer heeft ondertussen geen enkel begrip voor de houding van ABP op dit punt. “Buitengewoon onverstandig”, noemt hij ABP’s halsstarrig vasthouden aan haar tabaksbeleggingen. “Dat beleid is op termijn niet meer vol te houden, het wringt aan alle kanten. ABP moet zo snel mogelijk uit de tabak stappen. ABP zegt: als wij vandaag stoppen met tabak, moeten we morgen stoppen met alcohol. Maar dan heb je de discussie niet begrepen. Tabak hoort thuis bij de clusterbommen van de wapenindustrie, waarin pensioenfondsen al jaren niet meer investeren. De tabaksindustrie maakt willens en wetens een product waardoor mensen op grote schaal vroegtijdig overlijden. Een bedrijfstak die daar bij vol bewustzijn mee doorgaat verdient het te worden uitgesloten.’’

TabakNee publiceerde eerder al veel over het malicieuze beleggingsbeleid van ABP op dit punt.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | investering | tabaksindustrie | aandelen