line
affrican addiction-1

Ondanks mooie woorden maakt tabaksindustrie kinderen in derdewereldlanden tabaksverslaafd

woensdag 28 maart 2018

Onlangs werd de 6e editie van de Tobacco Atlas van de American Cancer Society gepubliceerd. Volgens dit rapport houdt Big Tobacco de tabaksepidemie opzettelijk in stand en benadert zij doelbewust kinderen. Vooral in landen zonder gedegen antitabakswetgeving en met lage tabaksaccijns, zoals in het Midden-Oosten, Azië en Afrika, groeit het tabaksgebruik.

Door de webredactie

De Amerikaanse nieuwssite Axios, die het nieuws op 8 maart naar buiten bracht, citeerde een van de auteurs van de Tobacco Atlas, dr. Jeffrey Drope: “De grondoorzaak van deze tabaksepidemie is het streven van de tabaksindustrie naar winst, onder andere door jongeren aan het roken te krijgen, regeringen met rechtszaken te dreigen en gezondheidsbeleid te beïnvloeden of te ontwijken.” Hoe hoog de winst van de tabaksindustrie is, valt volgens de Atlas vrij precies uit te drukken: 9.730,16 dollar voor elke tabaksdode in 2015. In 2013 was dat nog ‘maar’ 7.000 dollar.

Over de extreme toename in ontwikkelingslanden, schreef TabakNee op 14 maart jl.: “Uit onderzoek van de American Cancer Society blijkt bijvoorbeeld dat in Sub-Sahara Afrika het sigarettengebruik sinds de jaren 80 met 52 procent is toegenomen. Wereldwijd roken er een miljard mensen; 80 procent daarvan woont in de Derde Wereld.”
In 2016 berichtte TabakNee ook al dat tabak niet alleen vreselijke schade toebrengt aan haar gebruikers, maar ook aan vooral de kinderen die op tabaksplantages werken.

De beste remedie: accijnsverhogingen

In de Tobacco Atlas, die elke drie jaar geactualiseerd wordt uitgebracht, staat gelukkig ook te lezen hoe we de tabaksepidemie effectief kunnen aanpakken: door de accijnzen te verhogen. TabakNee schreef eerder over hoe duurdere sigaretten rokersgedrag beïnvloeden. Voorzitter van de American Cancer Society, de arts Otis W. Brawley, is ervan overtuigd: “Het verhogen van de tabaksaccijns werkt ontegenzeggelijk.” Al voegt hij daar ook aan toe: “Helaas hebben nog niet veel overheden hiertoe besloten.” Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die in de Tobacco Atlas wordt aangehaald, zou 70 procent van de prijs van een pakje sigaretten uit accijns moeten bestaan. Dit zou volgens de WHO, “miljoenen levens sparen”.

Kinderen en derdewereldlanden

De Tobacco Atlas stelt dat de tabaksindustrie “doelbewust kinderen benadert”. Wereldwijd roken of kauwen zo’n 38 miljoen kinderen tussen 13 en 15 jaar tabak. De stijging van het aantal tabaksgebruikers, aldus de Atlas, is het sterkst in Sub-Sahara Afrika: 52 procent, in de periode tussen 1980 en 2016. Oorzaak: sterke bevolkingsgroei en agressieve marketingstrategieën door de tabaksindustrie. Kinderen in ontwikkelingslanden worden door de tabaksepidemie het hardst getroffen, aldus het rapport. Zo roken er in landen als Ethiopië, Nigeria en Senegal inmiddels meer kinderen en jongeren dan volwassenen.

Nicotine

Volgens dr. Jeffrey Drope is nicotine zowel lichamelijk als geestelijk een van de meest verslavende substanties die er bestaan. Er gloort echter hoop, aldus het rapport. De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) overweegt sigaretten alleen dan nog maar op de Amerikaanse markt toe te laten als de hoeveelheid nicotine die erin zit, niet meer tot verslaving leidt. Drope: “Rokers roken om de nicotine, maar gaan dood aan de teer.”
Maar met een nicotinevrije sigaret zal Big Tobacco nooit akkoord gaan. Drope zei het al: het gaat de tabaksindustrie alleen om haar eigen financiële winst.

tags:  rookverslaving | jeugd | verslaving | nicotine | tabaksindustrie