Tachtig procent van de rokers ongelukkig omdat stoppen niet lukt

donderdag 20 september 2018

Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control blijkt dat 80% van de rokers ongelukkig is dat het niet lukt om te stoppen met roken.

Door de webredactie

Onderzoek van de Georgia State University in de Verenigde Staten onder 1284 rokers toont aan dat ruim 80% van de rokers (zeer) ontevreden is over het feit dat het niet lukt om te stoppen met roken. De groep die zeer ontevreden is dat ze niet kunnen stoppen (23.5%) benoemt de eigen gezondheid als erg slecht en maakt zich er grote zorgen over dat ze longkanker krijgen.

Strengere anti-rookmaatregelen

De onderzoekers concluderen dat strengere anti-rookmaatregelen deze ontevreden rokers van hun verslaving af zou kunnen helpen. Dat de rokers moeite hebben om hun laatste peuk uit te drukken is overigens niet zo gek. Tabak is immers zeer verslavend (gemaakt).

Vergunningsstelsel

Longarts Wanda de Kanter pleit er al langer voor dat de accijns op tabak flink wordt verhoogd en dat het aantal verkooppunten wordt teruggedrongen zodat de verleiding om tabak te kopen flink wordt verminderd en het niet meer op elke straathoek te verkrijgen is. Daartoe is een vergunningsstelsel gewenst, dat de verkoop van tabak reguleert. In juli bleek staatssecretaris Blokhuis een stap in die richting te hebben gezet door aan te kondigen dat Nederland het Protocol tot uitbanning van illegale tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat ratificeren. Een vergunningsstelsel maakt deel uit van de richtlijnen van dat Protocol.

tags:  accijnsverhoging | antirookbeleid | inperking verkooppunten | rookstop | stoppen met roken | tabaksontmoediging