line
ondertussen bij de buren-127

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 juli 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaks- en e-sigaretfabrikanten maken gebruik van maas in Zuid-Koreaanse tabakswet / Amerikaanse FDA wil ondanks druk geen uitspraak doen over smaakjesverbod / Zaak tegen tabaksfabrikanten over kinderarbeid Malawi gaat door / Verkoop heat-not-burn-producten stijgt in Japan / Juul schikt rechtszaak North Carolina voor 40 miljoen dollar / Philip Morris International verplaatst Amerikaans hoofdkantoor.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Zuid-Korea: Tabaks- en e-sigaretfabrikanten maken gebruik van maas in tabakswet
Tabaksproducten en e-sigaretten zijn gereguleerd volgens de Zuid-Koreaanse tabakswet. Daarin staat dat tabaksproducten producten zijn die worden vervaardigd van tabaksbladeren. Uit onderzoek van het National Tobacco Control Centre blijkt dat fabrikanten van een maas in de wet gebruikmaken door te stellen dat hun producten van de stengel en de wortels van tabaksplanten zijn gemaakt en dus niet onder de tabakswet vallen.
Lees meer bij Tobacco Control

Verenigde Staten: FDA wil ondanks druk geen uitspraak doen over smaakjesverbod
Ondanks politieke druk van de Democraten wil de Amerikaanse Food and Drug Administration, die de bevoegdheid heeft om antirookmaatregelen te nemen, niet toezeggen dat er een verbod op lekkere smaakjes in e-sigaretten gaat komen. Waarom er geen toezegging komt, wilde de directeur van de FDA ook niet zeggen.
Lees meer bij The Mail on Sunday

Groot-Brittannië: Zaak tegen tabaksfabrikanten over kinderarbeid gaat door
Het is British American Tobacco en Japan Tobacco niet gelukt een rechtszaak tegen hen tegen te houden. Ze worden beschuldigd van het gebruikmaken van kinderarbeid op tabaksplantages in Malawi. De fabrikanten hoopten de zaak tegen te houden door te stellen dat de boeren niet kunnen bewijzen dat de door hen geproduceerde tabak ook in de producten van de fabrikanten terecht is gekomen. De rechter stelt dat er nu nog geen bewijs nodig is, pas als de zaak voorkomt. Die kan dus doorgaan.
Lees meer bij The Guardian

Japan: Verkoop heat-not-burn-producten stijgt
In de vijf jaar dat heat-not-burn-producten (HNB) zoals de IQOS van Philip Morris op de Japanse markt zijn, is de verkoop flink gestegen. In 2015 gebruikte slechts 0,2 procent van de totale Japanse bevolking een HNB. In 2019 was dat gestegen naar 11,3 procent. Van alle rokers zegt 30 procent een HNB te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Tsukuba.
Lees meer in Tobacco Control

Verenigde Staten: Juul schikt rechtszaak voor 40 miljoen dollar
E-sigaretfabrikant Juul heeft een rechtszaak in North-Carolina geschikt voor 40 miljoen dollar (omgerekend bijna 34 miljoen euro). De Amerikaanse staat had Juul aangeklaagd om zijn marketing op jongeren. Onderdeel van de schikking is dat Juul zijn bedrijfsvoering zal aanpassen.
Lees meer in The Financial Times

Verenigde Staten: Philip Morris International verplaatst Amerikaans hoofdkantoor
Philip Morris International hoopt zijn Amerikaanse hoofdkantoor volgend jaar zomer van New York City naar het zuidwesten van Connecticut te hebben verplaatst. Volgens Philip Morris-directeur Jacek Olczak biedt Connecticut een waardevolle mix van technologische knowhow, toekomstgericht denken en een open benadering bij het oplossen van problemen.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  smaakjesverbod | Juul | FDA | marketing | Tabakswet | heat-not-burn | PMI | jongeren | kinderarbeid