line
ondertussen bij de buren-95

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 maart 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Braziliaanse overheid klaagt tabaksexporteur aan wegens slavenarbeid / Altria probeert FDA te verleiden tot nicotinereclame / Indiase tabaksverkopers mogen geen andere producten meer verkopen / Chinees social medium WeChat verwijdert rokende emoji / Zuid-Afrikaans onderzoekscentrum roept overheid op regelgeving voor e-sigaretten in te voeren / Accijnsinkomsten Nieuw-Zeelandse overheid dalen door verminderde vraag naar tabak / Pandemie zorgt voor groter aantal Britse stoppogingen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Brazilië: Overheid klaagt tabaksexporteur aan wegens slavenarbeid
Voor het eerst heeft de Braziliaanse overheid een tabaksexporteur aangeklaagd wegens slavenarbeid. Arbeidsinspecteurs troffen negen medewerkers aan van wie vijf tussen 9 en 16 jaar oud. Ze woonden onder erbarmelijke omstandigheden op de plantage en kregen eenderde van het Braziliaanse minimumloon voor hun werk. Ze waren ook niet in het bezit van beschermende kleding, waardoor ze blootstonden aan grote hoeveelheden nicotine.
Lees meer bij de Thomson Reuters Foundation 

Verenigde Staten: Altria probeert FDA te verleiden tot nicotinereclame
Tabaksfabrikant Altria wil met een reclamecampagne van 100 miljoen dollar (omgerekend 84 miljoen euro) misverstanden over de schadelijkheid van nicotine rechtzetten. En daarvoor heeft het bedrijf een ongebruikelijke partner op het oog, de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die de tabakswetgeving handhaaft. Drie op de vier Amerikanen denkt dat nicotine kankerverwekkend is. Altria wil met de hulp van de FDA mensen overhalen om nicotineproducten zonder tabak te gaan gebruiken omdat die minder schadelijk zouden zijn. De FDA wilde niet op het nieuws reageren.
Lees meer in The Sydney Morning Herald

India: Tabaksverkopers mogen geen andere producten meer verkopen
Tabakswinkeliers mogen voortaan alleen nog maar tabaksproducten verkopen en geen artikelen als snoep, chips, drankjes of andere waar die doorgaans ook in tabakswinkels te vinden is. De overheid hoopt zo te voorkomen dat kinderen die snoep kopen aan tabaksproducten worden blootgesteld.
Lees meer bij Telangana Today

China: Social medium WeChat verwijdert rokende emoji
Het populaire Chinese sociale medium WeChat heeft bekendgemaakt dat de sigaar-rokende emoji met groene helm voortaan zonder zijn rokertje zal worden afgebeeld. WeChat volgt daarmee het voorbeeld van concurrent Weibo, die eerder dezelfde ingreep deed om ervoor te zorgen dat roken niet middels emoji’s genormaliseerd wordt.
Lees meer bij China Film Insider

Zuid-Afrika: Onderzoekscentrum roept overheid op regelgeving voor e-sigaretten in te voeren
Het Africa Centre for Tobacco Industry Monitoring and Policy Research (ATIM) heeft de Zuid-Afrikaanse overheid opgeroepen om het wetsvoorstel ‘Control of Tobacco and Electronic Delivery Systems Bill’ aan te nemen en in te voeren. De wet bevat maatregelen om de verkoop en marketing van e-sigaretten aan banden te leggen. Tot nu toe zijn deze producten ongereguleerd gebleven. Het wetsvoorstel is twee jaar oud en de overheid heeft het al die tijd in de ijskast staan.
Lees meer op Business Tech

Nieuw-Zeeland: Accijnsinkomsten overheid dalen door verminderde vraag naar tabak
De tabaksaccijns- en douane-inkomsten van de Nieuw-Zeelandse overheid zijn in het afgelopen jaar met 700 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (421 miljoen euro) teruggelopen. Bijna de helft van die daling wordt toegeschreven aan een drastische afname in de vraag naar tabaksproducten. Nieuw-Zeeland geldt als een van de landen met de strengste antirookmaatregelen.
Lees meer bij Stuff

Groot-Brittannië: Pandemie zorgt voor groter aantal stoppogingen
De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat het aantal rokers dat een stoppoging heeft gedaan met 11,6 procent is toegenomen, blijkt uit de Smoking Toolkit Study. Ook is het meer rokers gelukt om te stoppen. Dat aantal steeg van 14,2 naar 29,6 procent. Rokers stopten niet alleen omdat roken een hoger risico op een slechter verloop van Covid-19 betekent, maar ook omdat ze door de pandemie hun routines hebben moeten veranderen en het daardoor makkelijker is gebleken de sigaret uit te drukken.
Lees meer bij Mancunian Matters

tags:  #QuitforCovid | slavernij | social media | reclame | nicotine | accijns