line
japan tobacco-2

"Longkanker? Nog nooit over nagedacht." Japan Tobacco International, deel 2

zondag 18 januari 2015

Japan Tobacco International (JTI) is een van de grootste tabaksproducenten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem met een kantoor in Amstelveen. Wie zijn de kopstukken in ons land? Dit is deel twee van deze serie: academisch geschoolden zetten hun talenten in voor tabak.
Door de webredactie

Op JTI's website prijkt een lijst van internationale directeuren. We vinden er weinig terug over de Nederlanders die bijdragen aan de winst van de tabaksgigant. Maar gelukkig is daar de Kamer van Koophandel!

JTI blijkt, net als haar concurrent Imperial Tobacco in Nederland een trits bv's op haar naam te hebben staan. Twee mensen komen steeds terug: Monique Franke en Marco Ramaekers. Zij zijn bestuurder/directeur van achtereenvolgens Loras Holding B.V., Emerging Products Holding B.V., JT International Holding III B.V., Veralex N.V., JT International Holding B.V., JT International Netherlands B.V. en JTI Services Netherlands B.V.. Laatstgenoemde is een door JTI gerund uitzendbureau, hoewel het bedrijf het inhuren van personeel in Nederland overlaat aan SAM Recruitment, dat ook voor AHOLD, American Express en de ASN Bank werft.

Monique Franke...houdt van cijfers

Monique Franke (1970) van de boven genoemde bv'tjes, heeft een levensmotto: "Als iets je niet bevalt, verander het. Als je het niet kunt veranderen, verander dan je houding," zo lezen we op haar LinkedIn-pagina.

Kort na het behalen van haar Master Economie (1993) trad ze in dienst als audit manager bij Deloitte, een adviesbureau dat zonder scrupules klussen voor de tabaksindustrie aanneemt, zie dit eerdere artikel op TabakNee.

Franke houdt van cijfers: in 1995 rondde ze een tweejarige post-graduate cursus 'register accountant' af en sinds 1998 werkt ze bij JTI. In de daarop volgende tien jaren bekleedde Franke verschillende directeursfuncties: Internal Audit, Corporate Policies en JSOX Lead (JSOX  is een Japans systeem om door middel van de financiële jaarverslagen het investeerdersvertrouwen in een bedrijf te verbeteren). In 2008 klom Franke op tot Chief Financial Officer (CFO), een functie die ze nog steeds uitoefent.

Marco Ramaekers...weet alles van belasting

Marco Ramaekers (1975) van de boven genoemde bv'tjes, heeft sinds 1999 een Master of Laws van de Universiteit van Maastricht op zak, met belastingrecht als specialisme. Zo staat althans te lezen op zijn LinkedIn-profiel. Een jaar later, in 2000, start hij zijn carrière als Tax Manager bij PricewaterhouseCoopers, een bureau dat graag tabaksklussen aanneemt. Hij doet er intussen in Leiden nog een Master bij, in International Taxation.

Dat Ramaekers zich goed bewust is van hoe een bedrijf belastingvoordeel kan behalen, blijkt wel uit een opiniestuk dat hij samen met een collega op 30 juni 2005 schreef in Het Financieele Dagblad. In dit overigens voor leken moeilijk toegankelijke stuk werd toenmalig Staatssecretaris Wijn van Financiën opgeroepen om de herziening van een wet scherper neer zetten met het oog op belastingconstructies van buitenlandse filialen van Nederlandse ondernemingen.
In 2006 treedt hij in dienst bij JTI als Tax Director. En dat is hij nog.

Diederik-Jan Ex...tabaksadvocaat

Franke en Ramaekers krijgen in 2010 versterking van Diederik-Jan Ex in het bestuur van JT International Holding B.V. Ex (1966) – voor vrienden "DJ Ex" – draagt de titel Vice President - Corporate Legal - Corporate Secretary bij Japan Tobacco, zo staat op zijn LinkedIn-profiel.

Ex studeerde in 1992 af in Nederlands- en Notarieel Recht en Filosofie. Op weg naar een mooie positie bij JTI in Nederland, werkte Ex als advocaat bij een aantal binnen- en buitenlandse juristenkantoren, waaronder Greenberg Traurig, dat zich liet inhuren door de tabaksindustrie zo blijkt uit deze cheques uit de Tobacco Legacy Library en uit dit interne document van Philip Morris. Ex werkte ook bij Baker & McKenzie dat ook voor de tabaksindustrie werkte.

ANDERE BOBO'S

Michiel Reerink...nooit nagedacht over de gevolgen

Deze lobbyist studeerde rechten in Leiden en werkt volgens zijn LinkedIn-pagina sinds 1996 in de tabakspromotie. Eerst bij de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie, daarna bij Imperial Tobacco om in 2010 de overstap te maken naar Japan Tobacco International. Namens JTI neemt hij deel aan de Europese tabakslobbygroep ESTA (European Smoking Tobacco Association) en is hij voorzitter van de Confederation of European Community Cigarette Manufacturers die in Europa opkomt voor de belangen van tabaksfabrikanten.

Reerink liet zich interviewen voor het VPRO-programma De Slag om Europa. Vanaf omstreeks 23 minuut 30 ziet u het volgende stukje:
Interviewer: "U heeft niet het gevoel dat u op een bepaalde manier de advocaat bent van een kwalijke macht?"
Reerink: "Nee."
Interviewer: "Stel dat u door een ziekenhuis loopt met allemaal mensen met longkanker. Voelt u zich dan niet een klein beetje schuldig daaraan?"
Reerink: "Nee."
Interviewer: "Er gaat niet iets door uw hoofd van: daar heb ik op een bepaalde wijze aan bijgedragen?"
Reerink: "Nee. Interessante vraag, hoor. Zo heb ik er nog nooit over nagedacht."

Arnoud Ongerboer de Visser...spreekbuis met politieke ambities

De spreekbuis van JTI in Nederland is Arnoud Ongerboer de Visser die daar Director Corporate Affairs & Communications is, zo staat op zijn LinkedIn-pagina. Ongerboer de Visser die rechten en maatschappijgeschiedenis studeerde, begon in de metaalindustrie en werkte daarna bij lobby- en communicatiebureau Burson Marsteller. Daarop volgde een functie bij Imperial Tobacco en koos hij in 2010 voor diens concurrent Japan Tobacco International.

Bij zijn overstap werd hij kort geïnterviewd door Het Financieele Dagblad, waar hij toegaf zelf een roker te zijn: "Tot verdriet van mijn negenjarige zoontje moet ik die vraag bevestigend beantwoorden. Hij stelt mij regelmatig vragen over mijn gedrag. Als mij dat te ver gaat, vertel ik hem dat ik een volwassen man ben en doe wat ik wil. Mijn andere twee kinderen zijn nog te jong om het me lastig te maken."

Ongerboer de Visser heeft ook politieke ambities gehad. In 2004 stond hij nummer 25 op de kandidatenlijst van de VVD bij de Europese Verkiezingen.En In dit filmpje doet Ongerboer de Visser het woord bij JTI's actie om zwerfpeuken van de stranden te verwijderen.

Johan Petit...wil de grootste zijn

De Belgische Johan Petit (1965) staat vermeld als 'gevolmachtigd' in het Nederlandse Kamer van Koophandel-uittreksel van JT International Holding B.V. Dat betekent dat hij namens het bedrijf contracten mag tekenen. Petit is ook Human Resources Director Benelux en heeft ambitie, zo liet hij weten in dit document dat in 2011 werd opgesteld met een overzicht van alle 'Top Employers' van België.

Petit vertelde dat hun personeel de belangrijkste troef is om de grootste tabaksfabrikant ter wereld te worden: "Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van goede medewerkers is de beste garantie om onze ambitie, nummer één wereldwijd worden, waar te maken." In datzelfde document zei Petit dat de bedrijfscultuur bij JTI resultaatgericht en informeel is. Er zijn trainingen, opleidingen, carrièrepaden en tal van andere mogelijkheden om het helemaal te maken bij Japan Tobacco International en om personeel dus ook zo lang mogelijk vast te houden. Bij JTI zijn alle nationaliteiten welkom, zie dit filmpje waarin over de "JTI-familie" wordt gesproken. Je zult er maar bij horen...

JTI weigert commentaar te geven.
Deel 1 lezen? Klik hier. Deel 3 staat hier.

Wilt u lezen over de concurrenten van Japan Tobacco International?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) - deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) - deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) - deel 1

tags:  tabaksfabrikanten | JTI | tabakslobby | tabaksindustrie