line
imperial tobacco 4-2

Imperial Tobacco (deel 4)

zaterdag 15 november 2014

Imperial Tobacco is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem, met een eigen fabriek in Joure. Wat voor bedrijf is het en wie zijn de kopstukken? In een 4-delige serie nemen we deze firma onder de loep. Deel 4: De reactie van Imperial Tobacco.
Door de webredactie

In deel 2 en 3 van deze serie werden kopstukken en belangrijke medewerkers van Imperial Tobacco genoemd. Uiteraard hebben we alle genoemde werknemers van Imperial Tobacco (via de persvoorlichting) om een reactie gevraagd. En aanvullende vragen gesteld. Bijvoorbeeld: of ze ooit morele bezwaren hebben gehad om voor een bedrijf te werken dat zo'n schadelijk product verkoopt. Of ze roken als vrijheid of als verslaving zien. De sportieve werknemer Bart Alkemade die de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond helpt, hebben we gevraagd hoe hij de relatie tussen sport en roken ziet, zoals ook aan medewerkster Marleen van Wouwe die voor het Reumafonds collecteert.

Gedreven professionals

Maar geen van allen mag of wil persoonlijk reageren. Imperial-woordvoerder Manuela van Kessel reageert namens iedereen per e-mail. Belangrijke vragen echter laat zij onbeantwoord, zoals de vraag of medewerkers morele bezwaren hebben.

"In ons bedrijf werken gedreven professionals welke in hun dagelijkse werkzaamheden bezig zijn met onze producten, klanten maar ook de regelgeving omtrent deze legale producten," schrijft Van Kessel. "Roken is toegestaan in onze maatschappij maar aan een serie regels gebonden. Medewerkers van onze organisatie zijn zich hier goed van bewust. Uiteraard kiezen onze medewerkers er zelf voor om bij onze organisatie werkzaam te zijn.

De verhoging van de leeftijdsgrens voor tabaksartikelen naar 18 jaar wordt ondersteund door Imperial Tobacco, juist omdat we van mening zijn dat tabaksartikelen zijn bedoelt voor de goed geïnformeerde volwassen consument. Vrije keuze is daarin een belangrijke component.

Uiteraard signaleren wij dat er organisaties zijn die de consument ondersteunen en informeren over de risico's van roken en hulp verlenen bij het stoppen met roken. Daar hebben wij vanzelfsprekend geen enkel probleem mee. Wat betreft de lobbyactiviteiten van sommige van deze organisaties betreuren wij het wel wanneer de discussie zich verplaatst van het feitelijke debat naar het "op de man spelen" van individuele medewerkers.

Tot slot heeft u een aantal vragen gesteld over onze medewerkers en nevenactiviteiten, zoals collecteren voor goede doelen en bestuurlijke werkzaamheden bij lokale verenigingen. Wanneer collega's zich inspannen voor een goed doel, of hun professionele ervaring aanwenden om een organisatie te ondersteunen staat hun dat vrij. Het is immers een privé aangelegenheid hoe en de wijze waarop onze mensen hun vrije tijd invullen."

Eerdere delen lezen? Deel 1. Deel 2. Deel 3.

Wilt u lezen over de concurrenten van Imperial Tobacco?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) -  deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) -  deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) -  deel 1

tags:  imperial tobacco | tabaksfabrikanten | tabakslobby | leeftijdsgrens