line
imperial tobacco 3-2

De steunpilaren van Imperial Tobacco (deel 3)

donderdag 13 november 2014

Imperial Tobacco is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem, met een eigen fabriek in Joure. Wat voor bedrijf is het en wie zijn de kopstukken? In een 4-delige serie nemen we deze firma onder de loep. In deel 3 stellen we belangrijke medewerkers aan u voor.
Door de webredactie

In deel 2 schreven we al over de kopstukken van Imperial Tobacco in Nederland: Richard Neef, Wolbert Kamphuijs en Bart Alkemade. Er zijn echter meer mensen die voor dit bedrijf in Nederland een belangrijke functie bekleden, zoals:

Manuela van Kessel: de spreekbuis

De spreekbuis van Imperial Tobacco is Manuela van Kessel, oftewel het Head of Corporate & Legal Affairs. Van Kessel studeerde volgens haar LinkedIn-profiel aan de Universiteit van Leiden, al zegt ze niet wat. Vanaf 1992 tot 1996 werkte ze bij PricewaterhouseCoopers en daarna werd ze onder meer belastingconsulente bij Joanknecht en Van Zelst. Uiteindelijk startte ze in 2005 bij Imperial Tobacco.

Van Kessel moest de boel sussen toen Imperial Tobacco in 2009 in opspraak raakte nadat NRC Handelsblad onthulde dat bepaalde "hippe" jongeren een contract hadden getekend waarin stond dat ze twee sloffen Gauloises en 960 euro kregen. Ze moesten daarvoor aan drie brainstormsessies deelnemen over marketing, en bovendien geheimhouding in acht houden.

Dat klonk naar sluikreclame onder jongeren. Van Kessel probeerde het recht te praten in het Algemeen Dagblad: "Wij organiseren gewoon brainstormsessies met creatieve mensen. Het moeten wel rokers zijn, anders worden ze niet uitgenodigd. Zij kijken op een andere manier tegen de wereld aan. Het is zeker niet de bedoeling dat ze de producten weer verspreiden binnen hun eigen netwerk. Of ze Gauloises willen roken, moeten ze zelf weten.''

Van Kessel doet meer voor de tabaksbranche. Zo zit ze ook in de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK). Uit documenten die zijn vrijgegeven via de Wet openbaarheid van bestuur blijkt dat zij voor de VNK op 30 januari 2013 naar het ministerie van Volksgezondheid is gekomen. De tabaksbranche mocht tijdens die bijeenkomst ingaan op nieuwe anti-rookmaatregelen die in Brussel op tafel lagen.

Andere Nederlandse Imperial-toppers

Volgens de website van Imperial Tobacco zijn er meer Nederlanders die zich inzetten in mooie functies voor de tabaksfabrikant, zoals:

Ronald van Bilsen
...is Head of Finance & Administration. Hij studeerde aan de Technische Hogeschool in Rijswijk en stapte in 2004 over van Polaroid naar de tabaksfabrikant. Van Bilsen was degene die 24 januari dit jaar trots de EMFI Industributie Award in ontvangst mocht nemen, zie deel 1.

Joris Willemse
Head of Consumer Marketing, stond samen met Van Bilsen op het podium om de EMFI-prijs in ontvangst te nemen. Willemse studeerde aan de Nyenrode Business University en aan de Erasmus Universiteit. Hij begon in 2005 bij Imperial.

Gijs Lenders
Head of Consumer & Market Intelligence, studeerde aan de Nyenrode Business University en aan de Maastricht University. Hij begon zijn carrière bij Philip Morris en werkte er in allerhande functies. In 2011 maakte hij zijn entree bij Imperial.

Marleen van Wouwe
Head of Human Resources, volgde allerhande opleidingen (van rechten tot business management) en kwam in 2010 bij Imperial in dienst. Van Wouwe is volgens haar LinkedIn betrokken bij mensen die ziek zijn, al gaat het dan niet over mensen die ziek zijn geworden van het roken van tabak, daar verdient ze immers haar geld mee. Sinds 2009 collecteert ze wel jaarlijks voor het Reumafonds.

De reactie van Imperial Tobacco staat in deel 4, klik hier.

Eerdere delen lezen? Deel 1. Deel 2.

Wilt u lezen over de concurrenten van Imperial Tobacco?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) -  deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) -  deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) -  deel 1

tags:  imperial tobacco | tabaksfabrikanten | lobbyist | tabakslobby