PwC verdient goed aan tabak
zaterdag 05 oktober 2013
Adviesbureau PwC, beter bekend als PricewaterhouseCoopers, heeft net als KPMG geen morele bezwaren om aan tabaksproducten te verdienen. TabakNee ontdekt dat PwC onder meer commissaris is bij Philip Morris in België.
PwC is een internationaal opererend adviesbureau. Er werken 180.000 mensen in 158 landen. PwC in Nederland heeft twaalf kantoren waarin samen ruim 4300 professionals werken.
Commissaris bij onze buren
Het blijkt dat PwC commissaris is bij Philip Morris in België, zo staat in deze akte in het Belgisch Staatsblad. Daar lees je dat Raynald Vermoesen van PwC tot commissaris is herbenoemd op 21 juni 2007. Vermoesen is co-auteur van het door PricewaterhouseCoopers uitgegeven boekje A Comparative Study of Belgian Accounting Principles and International Accounting Standards. Kortom, een welkome bondgenoot voor Philip Morris. Op 4 juni 2008, zo blijkt uit een andere akte, is Vermoesen overigens vervangen door zijn collega Bernard Gabriëls.
Lange geschiedenis
PwC heeft een lange geschiedenis met Philip Morris, getuige bijvoorbeeld dit document van november 1999.Zij werkt ook voor de concurrent. Zo deed zij voor British American Tobacco in Australië onderzoek naar smokkel van illegale sigaretten, getuige dit persbericht. Een onderzoek waarmee ook andere fabrikanten blij waren. Imperial Tobacco haalt het rapport aan in haar eigen opstel over waarom plain packaging, het identiek verpakken van sigaretten ongeacht het merk, niet goed is.
PwC controleert ook de boeken van het in Groningen gevestigde Niemeyer, de tabaksfabrikant die door British American Tobacco werd overgenomen.
Anti-tabak
In 2010 begaf PwC in Nederland zich plotseling op het terrein van de anti-tabak. Zij maakte op eigen initiatief het rapport 'Prevention pays for everyone'. Daarin becijfert PwC onder meer hoeveel Nederland kan besparen als er niet meer wordt gerookt. De boodschap is: elke euro die geïnvesteerd wordt in preventie, brengt een substantieel rendement voor de samenleving met zich mee. Het onderzoek haalde de vakpers. Gezondheidsorganisaties als Stivoro, KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting gebruikten dit onderzoek om invloed uit te oefenen op het rookbeleid in de politiek.
Waarom begaf PwC zich met het preventierapport op de markt van de gezondheidsorganisaties? "We maken wel vaker een rapport op eigen initiatief," zegt een woordvoerder. Probeerde PwC wat goed te maken van haar verdiensten voor de tabak of wilde zij een nieuwe markt aanboren? PwC wil hierop geen antwoord geven.
Duurzaamheid
"Corporate Responsibility – onze maatschappelijke verantwoordelijkheid – is een strategisch thema voor PwC," lezen we op haar website. In het kader van duurzaamheid organiseert zij De Transparant Prijs, zie dit filmpje op YouTube. PwC trekt graag op met VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, zie dit filmpje op YouTube, een korte weergave van de Business and Human Rights conferentie die dit jaar plaatsvond op het hoofdkantoor van PwC in Amsterdam. Centraal stond de vraag: in hoeverre is mijn organisatie verantwoordelijk voor het respecteren van mensenrechten in de toeleverketen? Voor zover bekend werd de situatie op de tabaksplantages niet besproken.
Tenslotte geeft PwC trainingen in "professoneel kritisch gedrag" zie dit filmpje. Het zou nuttig zijn als PwC haar cursus in haar eigen organisatie toepast.
PwC weigert commentaar.