line

Kinderen vergiftigd op tabaksplantages

zaterdag 16 februari 2013

Malawi, een land in Zuidoost Afrika, is één van de grootste tabaksproducenten ter wereld. Vier op de vijf inwoners is direct of indirect voor hun levensonderhoud afhankelijk van de productie van tabak. Op de talloze tabaksplantages werken naar schatting 78.000 kinderen. Sommigen zijn nog maar vijf jaar oud. Ze verdienen gemiddeld 17 Amerikaanse dollarcent per dag. Dankzij het contact via de huid met de tabaksplanten, zo blijkt uit onderzoek, krijgen ze veel nicotine binnen, dagelijks 54 milligram, vergelijkbaar met het roken van vijftig sigaretten per dag.

Als je moet overgeven, spuug je bloed

Ook worden kinderen vergiftigd, omdat ze zonder handschoenen en mondkapjes werken. Veel van hen lijden aan de zogenaamde groene tabaksziekte. De klachten zijn onder andere heftige hoofd- en buikpijn, hoesten, benauwdheid en spierzwakte.

'Het is net alsof je geen lucht meer krijgt,' zegt één van de 44 ondervraagde kinderen. ' Het ademhalen doet zo'n pijn dat je hele borstkas brandt. Ook word je misselijk en als je moet overgeven, spuug je bloed.'

De bevindingen tonen aan dat tabaksproducenten misbruik maken van kinderen om hun rookwaren te produceren. Klik hier voor het Engelstalige onderzoek.