line

Franse tabakslobby houdt accijnsverhoging tegen

maandag 08 december 2014

Een geslaagde lobby van de tabaksbranche heeft een geplande accijnsverhoging weten te voorkomen, zo schrijft The Connexion.
Door de webredactie

De prijs van sigaretten zal niet wijzigen in het nieuwe jaar. Een voorgestelde verhoging van de prijs met 30 eurocent haalde het niet in het Franse parlement. Wat zich in de Franse Nationale Vergadering afspeelde, is vooral toe te schrijven aan de intensieve lobby van de kant van de tabaksbranche en sigarettenfabrikanten, aldus het artikel dat eergisteren verscheen op de site van The Connexion (France's english-language Newspaper).

Op 1 januari had een automatische accijnsverhoging moeten worden doorgevoerd op de prijs van een pakje sigaretten, maar de paragraaf waarin die verhoging stond beschreven is uit de wet geschrapt. Hierdoor kost het goedkoopste pakje sigaretten straks nog steeds 6 euro 50, de duurdere merken rond de 7 euro.

Demonstratie tabakswinkels

Het socialistische parlementslid Razzy Hammadi beweerde dat als de prijsstijging zou zijn doorgevoerd, dat dit het prijsverschil tussen Franse sigaretten en die in de Europese buurlanden zou hebben vergroot - iets dat rokers waarschijnlijk zou hebben aangezet om hun sigaretten voortaan in het buitenland te kopen. Eigenaren van tabakswinkels in het Zuidoosten van Frankrijk demonstreerden bij de tolpoortjes op de La Turbie snelweg - de laatste op de A8 nog voor de grens met Italië - om te protesteren tegen het kopen van sigaretten over de grens.

De oorlog verklaard

De bevriezing van de prijs komt net drie maanden nadat de Franse regering "het roken de oorlog verklaarde", met een stevige lijst anti-rookmaatregelen, waaronder plain packaging, een rookverbod in auto's met passagiers onder de 12 jaar en extra staatsvergoeding voor hulpmiddelen om te stoppen met roken.

tags:  accijnsverhoging | antirookbeleid | buitenland | tabakslobby