line

Hoe Big Tobacco de anti-rookmaatregelen vertraagt

dinsdag 04 november 2014

Het Engelse hooggerechtshof heeft gisteren besloten dat de tabaksfabrikanten de Europese anti-rookmaatregelen aan de Europese rechter mogen voorleggen. Zo bericht de Financial Times. De Engelse gezondheidsorganisatie Ash vindt dat de tabaksindustrie de Europese wetgeving via de rechter probeert te saboteren.
Door de webredactie

April dit jaar stemde het Europees Parlement in met strengere wetgeving voor tabak, de zogenoemde nieuwe Tabaksproductenrichtlijn. Zo moeten de verpakkingen voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen bestaan en worden lekkere smaakjes verboden. De maatregelen moeten voorkómen dat kinderen beginnen met roken. Verwacht wordt dat de lidstaten van de EU in de eerste helft van 2016 hun nationale wetgeving zullen hebben aangepast.

De tabaksfabrikanten zetten alles op alles om de nieuwe wetten te vertragen en liefst te verhinderen. Zoals eerder aangekondigd zetten ze hiertoe juridisch geschut in. Eind juni stapten tabaksfabrikanten naar het Engelse hooggerechtshof, zie dit artikel. Het gaat om onder andere British American Tobacco (BAT), Philip Morris International en Imperial Tobacco.

Gisteren oordeelde dit gerechtshof dat de zaak verder geleid mag worden naar het Europese Hooggerechtshof, het hoogste gerechtshof in Europa.

De argumenten die BAT gebruikt, aldus de Financial Times, zijn de volgende: de maatregelen zouden sigarettensmokkel in de hand werken en de burgers in Europa zouden zich al bewust zijn van de gevaren van roken. "Maatregelen zoals die tegen de verkoop van mentholsigaretten steunen eenvoudigweg de zwarte markt van illegale tabaksproducten en leiden tot hogere winsten voor de organiserende criminelen," aldus BAT-woordvoerder Will Hill.

Marc Firestone, de senior vice-president van Philip Morris, zegt dat de Europese maatregelen vragen oproepen rondom consumentenkeuze, vrij transport van goederen en concurrentie. "Niemand is het oneens met de stelling dat tabaksproducten aan strenge regels moeten worden onderworpen, maar maatregelen op dit gebied moeten wel de EU-verdragen respecteren."

Saboteren

De anti-rookorganisatie Ash reageert door te verwijzen naar het feit dat de genoemde maatregelen democratisch door de Europese Unie als geheel zijn goedgekeurd en dat de tabaksindustrie deze wetgeving simpelweg probeert te saboteren. "We vertrouwen erop dat de het Europese gerechtshof de valse argumenten van de tabaksindustrie tegen deze belangrijke maatregelen zal verwerpen, maatregelen die zullen voorzien in een hoge mate van bescherming van de gezondheid van onze bevolking," zegt Deborah Arnott van Ash.

In oktober dit jaar besloot het Engelse hooggerechtshof al dat de e-sigaretproducent Totally Wiched naar het Europese Hof mag om de Brusselse anti-rookmaatregelen te laten beoordelen, zie dit eerdere bericht op deze site.

tags:  vrije keus | tabaksfabrikanten | tabakslobby | antirookbeleid