line
reacties oud-woordvoerder vws nu toplobbyist philip morris-1

Boze reacties op overstap ex-VWS-woordvoerder naar Philip Morris

donderdag 25 mei 2023

Het nieuws dat oud-VWS-woordvoerder Ole Heil een functie als toplobbyist bij Philip Morris accepteerde heeft tot verontwaardigde en boze reacties geleid. “Hoe kan je jezelf in de spiegel aankijken? Wat zeg je tegen je kinderen?”

Door de webredactie

De overstap van voormalig VWS-woordvoerder Ole Heil naar tabaksgigant Philip Morris heeft bij artsen en professionals geleid tot verbijsterde, boze en bezorgde reacties. Maandag berichtte TabakNee over de benoeming van de oud-woordvoerder van VVD-ministers van Volksgezondheid Edith Schippers en Bruno Bruins tot Director External Affairs Nederland van Philip Morris.

 “Het is verbijsterend”, zegt Dave Krajenbrink, persvoorlichter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds). “Eerst werk je voor het ministerie waar je verantwoordelijk bent voor gezondheidszorg en voor het ontmoedigen van roken. Dan maak je de overstap naar een industrie die verantwoordelijk is voor jaarlijks 20.000 doden als gevolg van roken. Iedereen heeft helaas het recht immoreel te zijn, want dat is het wel, immoreel. Het is een overstap naar de vijand.”

Ook longarts Leon van den Toorn, voorzitter van longartsenvereniging NVALT reageert geschokt: “Jammer en eigenlijk schandalig dat iemand die voorheen stond voor een welvarende en gezonde samenleving” zich in gaat zetten om diezelfde samenleving “te verzieken en verslaafd te maken.”

Scherp commentaar op social media

Op social media zijn de afkeurende en boze reacties ook niet van de lucht. De tweet van TabakNee die verwijst naar het artikel op de website is inmiddels 14.000 keer bekeken en veel gedeeld, en de post waarin Rookpreventie Jeugd-voorzitter Wanda de Kanter het verhaal deelde op LinkedIn is al 23.000 keer bekeken.

 “Wat een schande!”, schrijft kinderlongarts Noor Rikkers op Twitter. “Hoe kan je jezelf in de spiegel aankijken? Wat zeg je tegen je kinderen? Papa ging werken bij de tabaksindustrie want die wil een rookvrije wereld?”

“Een werkelijk schandelijke overstap”, schrijft ook Pieter van Eck, ervaringsdeskundige bij het Longfonds op LinkedIn. “Naast bewindspersonen zou voor (top)ambtenaren ook een afkoelingsperiode van minimaal een jaar of vijf moeten worden ingevoerd alvorens zij een overstap naar het lobbycircuit mogen maken! Het beste zou zijn om dit soort praktijken geheel te verbieden.”

‘Werken voor tabaksindustrie is nooit logisch’

“Ongelofelijk…”, reageert Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, op LinkedIn en Nico van Zandwijk, emeritus hoogleraar longoncologie van Sydney University, heeft ook aan één woord genoeg: “Gewetenloos!”

“Alleen geïnteresseerd in een vet salaris, man zonder inhoud”, vindt longarts Jennet de Groot. En Anton van Balkom, senior projectmedewerker Tabak bij het Trimbos-instituut, schrijft op Twitter: “Schandalig, geen andere woorden voor. Het gebruik van nicotine/tabak is op geen enkele manier goed te praten. Werken voor de tabaksindustrie is nooit logisch.” Daarmee reageerde Van Balkom op Heil, die in het persbericht over zijn benoeming stelt dat het “logischer is dan het lijkt” om “met een achtergrond bij VWS” te gaan werken bij een tabaksbedrijf. Volgens Heil heeft PMI zich “net als VWS als doel gesteld om een rookvrije toekomst te realiseren.” Krajenbrink: “Dat is natuurlijk gewoon onzin. Het is dezelfde tactiek die de tabaksindustrie al decennia toepast. Maar de e-sigaret, dat is ook enorme troep.”

Jet Smit, hoogleraar Public Health bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, schrijft op LinkedIn: “Ongelofelijk triest, te zien hoeveel zand er in de preventiewielen gestrooid wordt.”

Woordvoerder van Minister van Tabak

In 2012 trad Ole Heil aan als woordvoerder van VWS-minister Edith Schippers. “Zij werd al Minister van Tabak genoemd”, zegt Krajenbrink, verwijzend naar een uitzending van Zembla waaruit bleek dat Schippers ondanks haar ontkenning goede contacten onderhield met de rooklobby. Schippers zelf is vanaf 13 juni de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

In 2017 was Heil woordvoerder van Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. In 2019 werd hij directeur pr en communicatie bij Bedrocan, een bedrijf dat als enige in Nederland in opdracht van het ministerie van VWS medicinale cannabis produceert.

“Ongelofelijk gewetenloos, overstappen met zoveel beleidsvoorkennis”, schrijft hoogleraar Smit. Ook Krajenbrink wijst erop dat Heil “wellicht kennis meeneemt over de mogelijke maatregelen tegen roken. Hij zal een breed netwerk van contacten met ambtenaren en politici hebben die goed van pas kunnen komen bij PMI.”

Wie is de hypocrietste politicus van het land?

In februari maakte Heil bekend te stoppen als VVD-gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg, waar hij onder meer veiligheid, arbeidsparticipatie en werkgelegenheid, schuldhulpverlening en armoederegeling in portefeuille had. Hij had besloten met zijn gezin naar Gelderland te verhuizen, maar zei niets over zijn nieuwe baan. NVALT-voorzitter Van den Toorn vertelt dat in een app van artsen deze week werd geopperd om Heil een spiegel aan te bieden, “waarin hij dan eens goed naar zichzelf kan kijken. Ik zou daaraan toe willen voegen dat hij dan de vraag moet stellen: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de meest hypocriete politicus van het land?”

Reactie ministerie VWS

“Het is niet aan VWS om te reageren op nieuwe loopbaanstappen van mensen die voor VWS werkzaam zijn geweest”, laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten. “Voor contact met medewerkers en vertegenwoordigers van de tabaksindustrie gelden hele specifieke regels binnen de gehele overheid, gebaseerd op het internationale FCTC-verdrag dat Nederland heeft ondertekend. Die regels houden in dat er geen contact is. Alleen voor technische zaken, bijvoorbeeld hoe een wet uitgevoerd moet worden door de industrie, mag er contact zijn. Als dergelijk contact nodig is of als we ongevraagd een brief of mail ontvangen van de tabaksindustrie maken we dat openbaar. Kort samengevat: bij VWS is en blijft de deur dus op slot voor de tabaksindustrie.”

tags:  Gezondheidsfondsen voor Rookvrij | Rookpreventie Jeugd | NVALT | social media | Trimbos | PMI | politiek | lobbyist | tabakslobby | VVD | VWS