line
oud-woordvoerder vws nu toplobbyist philip morris-1

Oud-woordvoerder VWS Ole Heil nu toplobbyist van Philip Morris

maandag 22 mei 2023

Voormalig woordvoerder van de ministers Edith Schippers en Bruno Bruins op het ministerie van VWS, Ole Heil, is sinds maart pr-directeur van Philip Morris. Volgens het actieve VVD-lid is dat ‘logischer dan het lijkt’, maar Wanda de Kanter, voorzitter Rookpreventie Jeugd, reageert woedend: “Geld maakt gewetenloos, blijkt maar weer.”

Door de webredactie

Op 9 mei maakte Philip Morris International (PMI) bekend dat het Ole Heil heeft benoemd tot Director External Affairs Nederland. Heil, die van 2012 tot 2019 woordvoerder was op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is daarmee de nieuwe toplobbyist van PMI in Nederland. Heil volgt in die functie Peter van den Driest op, die blijkens een vermelding bij de Kamer van Koophandel op 1 januari als bestuurder uit functie is getreden. Of je je nu inzet voor het Nederlandse gezondheidsbeleid of juist voor de grootste bedreiging daarvan, voor Heil maakt het kennelijk geen verschil.

Sterker nog, in het persbericht dat PMI verspreidde praat Heil op schaamteloze wijze zijn overstap goed. “Aan de slag gaan bij een tabaksbedrijf, met een achtergrond bij VWS, is logischer dan het lijkt”, zegt hij. PMI heeft zich immers, stelt Heil, “net als VWS als doel gesteld om een rookvrije toekomst te realiseren.” In zijn allereerste optreden voor zijn nieuwe werkgever laat Heil meteen zien dat hij de vaste riedel van PMI kan meezingen over een transitie naar een wereld zonder sigaretten dankzij de zoveel betere alternatieve rookwaren. “In landen die ruimte geven aan dergelijke alternatieven zien we al sterk gedaalde rookcijfers”, beweert Heil. “Dat moet ook in Nederland mogelijk zijn.”

VWS broedplaats voor PMI-lobbyisten

Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd, reageert furieus. “Ik ben echt verbijsterd”, zegt zij. “In een tijd waarin voor het eerst in jaren meer kinderen zijn gaan roken doordat effectieve maatregelen niet of te laat worden genomen, blijkt VWS opnieuw een broedplaats voor Philip Morris-lobbyisten te zijn. Eerst werd oud-minister van Volksgezondheid Elco Brinkman commissaris bij Philip Morris en in 2016 bleek oud-topambtenaar van VWS Jos Draaijer PMI te helpen alternatieve rookwaren geaccepteerd te krijgen.

“En nu weer Heil, een vader van twee jonge kinderen, die nota bene doet of hij de wereld gaat redden met de zogenaamd rookvrije producten die inmiddels alweer een hele generatie kinderen in Nederland verslaafd hebben gemaakt. Geld maakt gewetenloos, blijkt maar weer. VWS moet dit publiekelijk scherp veroordelen en er streng op toezien dat deze oud-collega geen achterdeuren gebruikt om met ambtenaren in contact te komen, ook niet bij andere ministeries of de VVD. Iedereen, ook in de Tweede Kamer, moet beseffen dat artikel 5.3 van het WHO-FCTC-verdrag over tabaksontmoediging elke invloed van de tabakslobby op het tabaksbeleid verbiedt.”

Actief VVD-lid

Ole Heil (1986) studeerde rechten en deed een master in parlementaire geschiedenis en staats- en bestuursrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nog tijdens zijn studie begon hij te werken voor de VVD, waar hij hoofdredacteur was van het partijblad Liber en als International Officer contacten onderhield met de Liberale Internationale. Sinds 2015 geeft Heil bij de Haya van Somerenstiching trainingen politieke vaardigheden en media aan actieve VVD-leden.

In 2012 werd hij woordvoerder van minister Edith Schippers van VWS en in 2017 vervolgde hij zijn werk bij het ministerie als woordvoerder van de minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins. In 2019 stapte hij over naar Bedrocan, een bedrijf dat als enige in Nederland in opdracht van het ministerie van VWS medicinale cannabis produceert. Hij begon er als directeur pr en communicatie om een jaar later directeur ‘Communications and Government Affairs’ te worden. Sinds 2021 combineerde hij die baan met het bestuurslidmaatschap van het Instituut Medicinale Cannabis, dat beoogt de kennis over medicinale cannabis uit te breiden.

Gemeenteraadslid met armoede in portefeuille

Tegelijkertijd was Heil sinds 2018 gemeenteraadslid voor de VVD in de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar hij onder meer veiligheid, arbeidsparticipatie en werkgelegenheid, schuldhulpverlening en armoederegeling in portefeuille had. “Dat juist iemand die armoedebeleid in zijn portefeuille had nu voor de tabaksindustrie gaat werken is extra schrijnend”, zegt De Kanter. “Heil zou moeten weten dat nicotineverslaving de grootste oorzaak van de gezondheidskloof tussen de rijkste en armste bevolkingsgroepen is. In de armste groepen wordt veel meer gerookt en dat wordt door de tabaksindustrie alleen maar versterkt, met relatief meer verkooppunten in de armste wijken.”

In februari van dit jaar maakte Heil bekend uit de gemeenteraad te treden, met als reden dat hij met zijn gezin (Heil en zijn vriendin hebben twee zoontjes) naar zijn geboortegrond in Gelderland ging verhuizen. Zijn nieuwe baan bleef onvermeld.

tags:  armoede | Rookpreventie Jeugd | FCTC-verdrag | PMI | politiek | lobbyist | tabakslobby | VVD | VWS