line

Rokend huishouden betaalt 1220 euro aan tabaksaccijnzen

zondag 17 november 2013

Jaarlijks betaalt een huishouden waarvan de partners roken, zo'n 1220 euro aan tabaksaccijnzen. Dat heeft het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) onlangs berekend.

Het CBS gaat uit van een gemiddeld gezin, twee partners van 39 en 35 jaar en één thuiswonend kind. De partners verdienen netto 22.000, respectievelijk 13.000 euro per jaar. Als zij roken - samen zeven pakjes sigaretten per week - betalen zij meer accijns dan dat zij aan de benzine voor hun auto kwijt zijn (660 euro), gesteld dat zij 16.000 kilometers per jaar rijden.

"Stoppen met roken zou dus voor dit gezin een aanzienlijke belastingbesparing opleveren," constateert het CBS.

Staatssecretaris Weekers

Hoge accijnzen op tabak zouden nét dat zetje kunnen zijn om met roken te stoppen en is een goed middel om kinderen hiervan te weerhouden. Bij de presentatie van de Miljoenennota in september stelde het kabinet echter een voorgenomen accijnsverhoging van tabak van 9 cent in 2014 uit tot 2015, zoals TabakNee eerder berichtte. Het ministerie van Financiën bleek hier de hand in te hebben. Staatssecretaris van Financiën Weekers, zo berichtte TabakNee kort daarop, laat zich in zijn beleid in hoge mate leiden door rapporten van de tabaksbranche.