line

Lobby weet accijnsverhoging te vertragen

dinsdag 17 september 2013

Het kabinet stelt een voorgenomen accijnsverhoging van tabak van 9 cent in 2014 uit tot 2015. Dat blijkt uit de vanmiddag gepresenteerde Miljoenennota 2014 op Prinsjesdag. Dat betekent dat de regering is gezwicht voor de argumenten van pompstationhouders en andere tabaksverkopers.

Actie-website

In de afgelopen maanden heeft de branchevereniging van pompstationhouders BETA samen met de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO gestreden tegen de accijnsverhoging die per 1 maart 2014 zou ingaan. Daartoe hebben ze onder meer de actie-website Accijnslek.nl opgericht, met een financiële bijdrage van alle tabaksfabrikanten in Nederland, verenigd in Stichting Fonds Samenwerking Industrie & Tabaksspeciaalzaken (FSIT). De organisaties stellen dat hogere accijns op tabak tot enorme grenseffecten zou leiden: mensen zouden voor goedkopere tabak de grens over gaan.

Gewillig oor bij VVD

"Meer accijns leidt tot lagere verkopen. En dus tot een lagere accijns- en btw opbrengst voor de schatkist", betoogde BETA-woordvoerder Edsko Schuitema in het vakblad voor tankstations Tankpro. Het lijkt erop dat BETA en NSO vooral bij de VVD, in het bijzonder bij Tweede Kamerlid Helma Neppérus, gehoor hebben gekregen voor deze economische argumenten.

Economisch motief de bovenhand

Op haar eigen website schrijft de regering dat accijns een instrument is om het tabaksgebruik te ontmoedigen. "De overheid wil het gebruik van tabaksproducten ontmoedigen. Het gebruik kan worden beïnvloed door de hoogte van de accijns", heet het daar. Voorlopig heeft echter het economisch motief kennelijk de bovenhand.