line
becoming big nicotine-1

Philip Morris wil met overname Swedish Match sprong maken in nicotinemarkt

maandag 16 mei 2022

UPDATE 17-05-2022
Philip Morris heeft bekendgemaakt het Zweedse Swedish Match, producent van onder meer snus en nicotinepouches, te willen kopen voor ruim 15 miljard euro. Als Swedish Match akkoord gaat, kan Philip Morris zijn marktaandeel in alternatieve tabaksproducten flink vergroten. Big Tobacco wordt Big Nicotine.

Door de webredactie

Op 11 mei heeft Philip Morris International (PMI) bekendgemaakt dat het een bod wil doen op het Zweedse Swedish Match, producent van rookloze nicotineproducten en sigaren. Het bod komt neer op omgerekend 15,37 miljard euro. De Raad van Bestuur van Swedish Match staat positief tegenover het bod, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de aandeelhouders. Die gaan daar, zo blijkt uit een vrijgegeven PMI-presentatie voor investeerders, in het vierde kwartaal van dit jaar over stemmen. Volgens persbureau Reuters staat in de Zweedse wet dat 90 procent van de aandeelhouders voor een overname moet stemmen om die door te laten gaan. Een aantal aandeelhouders, waaronder Bronte Capital (een investeringsfonds dat 1 procent van Swedish Match in bezit heeft), heeft al laten weten het bod te laag te vinden. Mogelijk zeggen ze dat om een hoger bod te kunnen onderhandelen, zo meldt een onderhandelaar aan Reuters. 

Snus en nicotinepouches

Swedish Match is producent van snus, een tabakssubstantie die onder de bovenlip wordt aangebracht waardoor nicotine via de bloedvaatjes in het lichaam terechtkomt. Snus is in Zweden populair, maar in de rest van de EU verboden. Swedish Match maakt ook nicotinepouches, zakjes zonder tabak maar met een poeder dat synthetische nicotine bevat. Daarmee kunnen de fabrikanten onder het Europees verbod uitkomen, dat alleen snus met tabak verbiedt. De nicotinezakjes zijn de laatste tijd snel in populariteit toegenomen onder jongeren en zelfs heel jonge kinderen. Vorig jaar zijn de zakjes met meer dan 0,035 mg nicotine in Nederland onder de Warenwet verboden, omdat een hoger nicotinegehalte giftig is. Het Zweedse bedrijf heeft volgens Reuters bijna de helft van de orale tabaksvrije producten-markt in handen.

PMI wil transitie versnellen

PMI is de laatste van de vier grote tabaksmultinationals die zich op deze steeds lucratiever wordende markt stort. Met de overname hoopt de tabaksproducent de transitie naar een ‘rookvrij’ bedrijf te versnellen, zo schrijft PMI in zijn presentatie. PMI heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2025 de helft van zijn inkomsten uit alternatieve ‘rookvrije’ tabaksproducten te halen. Het bedrijf probeert de teruglopende sigarettenverkoop voor te blijven door rokers verslaafd te houden aan allerlei alternatieve nicotineproducten en daarmee te blijven verdienen aan de verkoop van schadelijke producten.

Big Tobacco wordt Big Nicotine

Het Truth Initiative zette onlangs op een rijtje hoe Big Tobacco zichzelf probeert om te vormen tot Big Nicotine en een miljardenomzet wil behouden ten koste van de gezondheid van zijn klanten. Nicotine is onder meer schadelijk voor hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Jonge gebruikers van nicotine lopen een grotere kans om verslaafd te raken en hebben daarna meer moeite om ermee te stoppen. Bovendien lopen ze daarmee groter risico op een toekomstige drugsverslaving. Het duale gebruik van e-sigaretten en gewone sigaretten komt onder jongeren veel voor. Ook worden nicotinezakjes en tabakssigaretten vaak door elkaar gebruikt.

Hoge dosis nicotine in nieuwe producten

Veel alternatieve tabaksproducten blijken een hogere dosis nicotine bevatten. De dosis in e-sigaretten die in de Verenigde Staten worden verkocht is tussen 2013 en 2018 bijvoorbeeld verdubbeld. Nicotine kan bloeddrukverhogend werken, en in de nicotinezakjes zitten stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn in mond en neus. Daarnaast kan nicotine een negatief effect op de mentale gezondheid hebben door angstgevoelens te bevorderen en depressie en stress te vergroten.

Oude lobbystrategieën van stal

Met het uitbreiden van zijn alternatieve tabaksproductenportfolio door overname van Swedish Match krijgt PMI ook weer een mogelijkheid om oude lobbystrategieën van stal te halen. Omdat wet- en regelgeving achterloopt op de marktontwikkeling is er ruimte om te lobbyen en om de beeldvorming te manipuleren met het financieren van eigen onderzoek. Zo heeft Big Tobacco vroegere wet- en regelgeving lang kunnen tegenhouden en zo lijkt Big Nicotine ook te proberen om met de verkoop van schadelijke producten zijn zakken zo lang mogelijk te blijven vullen.

UPDATE 17-05-2022

Bloomberg meldt dat investeringsbank Goldman Sachs flink zal gaan verdienen aan het adviseren van Swedish Match in de onderhandelingen met Philip Morris. Als de overname doorgaat, kan Goldman Sachs 50 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven.

tags:  Swedish Match | nicotineverslaving | pouches | snus | PMI | nicotine | aandelen