line
pensioen inspectie-1

Pensioengeld van artsen en paramedici blijkt nog vaak in tabak geïnvesteerd te worden

dinsdag 18 mei 2021

Uit onderzoek van Groen Pensioen blijkt dat met het pensioengeld van artsen en paramedici onder meer belegd wordt in tabak. Dat gaat in tegen het levenswerk van zorgverleners: werken aan de gezondheid van mensen. Een petitie roept op om een einde aan deze investeringen te maken.

Door de webredactie

De veelal kleinere pensioenfondsen voor tandartsen, verloskundigen, dierenartsen en andere zorgverlenende beroepen hebben vaak geen groene, verantwoorde strategie, zo concludeerde Groen Pensioen, een organisatie van werkenden en gepensioneerden die streeft naar een duurzamer beleggingsbeleid van pensioenfondsen.

Al in 2018 werd een Tobacco Free Pledge gelanceerd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties om banken en investeringsfondsen (waaronder pensioenfondsen) op te roepen te stoppen met hun tabaksinvesteringen en zo een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de tabaksepidemie. Een hele reeks grote investeerders besloot met tabaksinvesteringen te stoppen, waaronder BNP Paribas, Aegon en Nationale Nederlanden. 

Onwetendheid

Desondanks blijkt uit het rapport van Groen Pensioen dat de onderzochte fondsen nog geld in tabak investeren, zo meldt Trouw. Dat komt doordat de fondsen niet helemaal helder voor ogen hebben waarin hun geld precies wordt weggezet. “Die onwetendheid betekent dat pensioengeld van artsen en paramedici, onbewust, ook belandt bij bedrijven die tabak of kernwapens produceren”, schrijft Trouw. “Als het fonds die bedrijven niet duidelijk heeft uitgesloten, komt het geld via vermogensbeheerders daar toch waarschijnlijk terecht.” Pensioenfonds Medisch Specialisten (SPMS) blijkt bijvoorbeeld nog in tabaksfabrikanten te beleggen. 

14,5 miljard euro

Groen Pensioen onderzocht [hier pdf] zeven kleine fondsen, waarvan het belegd vermogen uiteenloopt van ruim 14 miljard (medisch specialisten) tot 500 miljoen euro (verloskundigen). Ook keek het naar de twee grote: ABP, waar personeel van academische ziekenhuizen hun oude dag opbouwen, en PFZW, het fonds voor werknemers in zorg en welzijn. Niet alle fondsen investeren in tabak (ABP is er eerder al mee gestopt), maar nog wel in andere bedrijven die slecht voor de gezondheid zijn, zoals in de steenkool-, teerzand- en ook de wapenindustrie. 

Petitie

Inmiddels is er een petitie gestart die de fondsen oproept maatschappelijk verantwoorder te beleggen. Die is getekend door bekende artsen als Diederik Gommers, Wanda de Kanter en Ernst Kuipers. Ook de raden van bestuur van het Radboud UMC, UMC Utrecht, UMC Groningen, het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis steunen de oproep, zo meldt Trouw.

Uit onderzoek van Maastricht University is eerder al gebleken dat het überhaupt verstandig is om te stoppen met tabaksinvesteringen, omdat de toekomst voor tabak met alle aanstaande antirookmaatregelen onzeker is en investeren daardoor minder aantrekkelijk is geworden. 

Teken de petitie hier.

 

tags:  tabaksaandeel | onderzoek | petitie | beleggingen | pensioenfondsen