line
iqos corona

Overstappen op IQOS helpt niet om vatbaarheid voor coronavirus te verminderen

donderdag 23 april 2020

Stoppen met roken helpt om minder vatbaar te zijn voor het coronavirus. Maar rokers die om die reden overstappen op alternatieve tabaksproducten hebben pech: antirookprofessor Stanton Glantz wijst erop dat uit data van Philip Morris zelf blijkt dat het gebruik van de IQOS net zo slecht voor de longen is als het roken van gewone sigaretten.

Door de webredactie

“Covid-19 is een ziekte die de luchtwegen en het cardiovasculaire systeem kan aantasten. Daarom is het niet verrassend dat gegevens uit China, waar de corona-uitbraak begon, laten zien dat mensen die als gevolg van tabaksgebruik kampen met cardiovasculaire en ademhalingsaandoeningen een grotere kans hebben om ernstige symptomen van Covid-19 te ontwikkelen,” schreef TabakNee eind maart. Het advies van longarts Wanda de Kanter en andere experts is dan ook om de coronacrisis aan te grijpen om te stoppen met roken, omdat mensen die niet roken minder vatbaar voor het virus zijn.

Omdat stoppen met roken zo moeilijk is, leeft het idee dat het overstappen op een alternatieve manier van nicotinegebruik ook goed zou zijn om de vatbaarheid voor het coronavirus te verkleinen. Hoewel er nog niets bekend is over de langetermijneffecten van het gebruik van e-sigaretten of heat-not-burn-producten wordt doorgaans geclaimd dat zij minder schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Onlangs deed Ralf Dekker, FvD-politicus en commissaris bij Philip Morris, dat nog in reactie op vragen van deze site. Hij zei: “Uit onderzoek van Philip Morris blijkt dat de door IQOS en Heets geproduceerde damp gemiddeld 95% minder schadelijke stoffen bevat dan de rook van een traditionele sigaret.”

Geen verschil in vatbaarheid

De wereldberoemde antirookprofessor Stanton Glantz wil er juist voor waarschuwen dat overstappen op alternatieve tabaksproducten geen verschil zal maken in de vatbaarheid voor het coronavirus. “Over producten als de IQOS van Philip Morris wordt geclaimd dat ze veiliger zijn dan sigaretten in de context van de Covid-19-pandemie”, schrijft Glantz op zijn website. “Maar uit Philip Morris’ eigen data, die het heeft ingeleverd bij de FDA (Food and Drug Administration), blijkt dat als het gaat om de effecten van het gebruik op de longen, waaronder het ontstaan van ontstekingen en de onderdrukking van de immuunfunctie, de IQOS niet van een gewone sigaret te onderscheiden is.”

Met andere woorden: het gebruik van de IQOS levert net zoveel schade op aan de longen als het gebruik van een gewone sigaret.

Longontstekingen en immuunvergiftiging

Glantz haalt voor deze bewering een studie uit 2019 aan, Assessment of industry data on pulmonary and immunosuppressive effects of IQOS, uitgevoerd door de University of California San Francisco, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control. Daaruit blijkt dat “de IQOS wordt geassocieerd met significante longontstekingen en immuunvergiftiging, waarbij er geen waarneembaar verschil is tussen de rokers van de conventionele sigaretten en zij die waren overgestapt op de IQOS.”

Daarbij merken de onderzoekers op dat Philip Morris International (PMI) bij zijn onderzoeken ook geen rekening heeft gehouden met duaal gebruik, dus dat rokers zowel gewone sigaretten als de IQOS gebruiken. Ook heeft PMI niet gekeken naar wat de blootstelling aan tweedehands IQOS-rook voor gevolgen heeft voor de gezondheid, waarbij het waarschijnlijk is dat ook die rook schadelijk is en de gevolgen van het inademen verergert.

Glantz op zijn website: “Mensen die het risico op Covid willen verminderen moeten niet alleen stoppen met het roken en dampen van e-sigaretten, ze zouden ook moeten stoppen met het gebruik van heat-not-burn-producten.”

tags:  #QuitforCovid | corona | IQOS | PMI | onderzoek