line
fiod rolt op-1

Grote Europese actie tegen illegale sigaretten

vrijdag 01 november 2019

De FIOD heeft samen met Europol invallen gedaan in Nederland en andere Europese landen om een netwerk op te rollen dat illegale sigaretten produceerde en verhandelde. Er zijn meerdere aanhoudingen verricht. Niet alleen de schatkist is hiermee gediend maar ook de volksgezondheid. Hoe goedkoper sigaretten hoe moeilijker het is om van je verslaving af te komen.

Door de webredactie

Tijdens een actie op 28 oktober hebben ruim 150 opsporingsmedewerkers van de FIOD samen met tachtig douanemedewerkers en geld- en tabakshonden in Nederland achttien doorzoekingen verricht in vier woningen en veertien bedrijfspanden en loodsen in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Stramproy, Zoetermeer, Wanroij, Dieren en de gemeenten Leudal, Peel en Maas en Kerkrade, zo meldt de FIOD op zijn website. Daarnaast zijn er op elf andere plaatsen in Europa invallen gedaan in samenwerking met Europol.

Netwerk

De actie was gericht tegen een netwerk van illegale tabaksproducenten en -handelaren. Er is 45.000 kilo tabak geconfisqueerd en er zijn vier mannen uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk opgepakt. Zij worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn veertien medeverdachten aangehouden, waarvan er negen bij een illegale sigarettenfabriek aan het werk waren in het Limburgse Stramproy.
De Fiod heeft ook beelden vrijgegeven die op de website van De Telegraaf te zien zijn. In een bijbehorend interview zegt Bert Langerak, hoofd opsporing bij de FIOD, dat de handel in illegale tabak steeds meer op de handel in drugs gaat lijken. “De middelen en methoden die ze gebruiken, het wegzetten van financiële middelen, het gebruikmaken van internationale netwerken, georganiseerd werken, machtsverhoudingen binnen de groeperingen.” Volgens Langerak loopt de overheid 67 miljoen euro aan accijns mis op de aangetroffen tabak.

Protocol

In mei van dit jaar werd bekend dat de Nederlandse overheid het proces in werking had gezet om het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te ratificeren. Het doel van het protocol is ervoor te zorgen dat illegale tabaksproducten de wereld uit worden geholpen. Landen gaan samenwerken om te bewerkstelligen dat tabak niet meer illegaal geproduceerd, verhandeld, vervoerd, verspreid, ver- of gekocht zal worden. Of de FIOD-actie voortkomt uit het Protocol is niet duidelijk.

Aanwijzingen

Uit onderzoek van de Universiteit van Bath blijkt dat er aanwijzingen zijn dat de tabaksindustrie zelf bij de smokkel van tabak betrokken is. Voor de industrie is het belangrijk dat sigaretten zo goedkoop mogelijk op zo veel mogelijk plekken te krijgen zijn. Het is dan makkelijker voor rokers om hun verslaving te onderhouden, met alle nare gevolgen voor hun gezondheid.

Track & Trace

Het bestrijden van illegale sigaretten is niet alleen belangrijk voor de schatkist, maar is ook vanuit het oogpunt van de volksgezondheid zeer belangrijk.
Een van de manieren om de illegale handel tegen te gaan is het invoeren van een systeem dat de toevoerkanalen van tabaksproducten controleert. Zo’n Track & Trace-systeem bevat een code waardoor kan worden nagezocht waar een pakje dat in het illegale circuit wordt gevonden, geproduceerd is. De invoering van dit systeem is ook voorschreven vanuit de Europese Tabaksproductenrichtlijn. In Nederland gaat het bedrijf Atos die codes produceren.

tags:  FIOD | track & trace | illegale handel | accijns | tabaksindustrie