line
snus are you serious-1

‘FDA niet streng genoeg voor pruimtabak van Swedish Match’

dinsdag 29 oktober 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een aantal aanbevelingen gedaan voor Swedish Match om snus, een soort pruimtabak, op de markt te kunnen brengen. Eric Lindblom, directeur Tobacco Control van het O’Neill Institute in Washington DC, vindt dat de FDA niet ver genoeg gaat.

Door de webredactie

Voor het eerst heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een uitspraak gedaan over ‘Modified Risk Tobacco Products’. Het gaat hier om acht varianten van snus, een soort pruimtabak. De FDA staat toe dat Swedish Match, de producent van al die snus-varianten in haar reclame-uitingen het volgende zegt: “Using General Snus instead of cigarettes puts you at a lower risk of mouth cancer, heart disease, lung cancer, stroke, emphysema, and chronic bronchitis.
De FDA concludeert dat producten als snus minder gevaarlijk voor de gezondheid zijn als mensen hier volledig op overgaan en stoppen met het gebruik van sigaretten. De FDA merkt daarbij wel op dat snus daarmee niet ongevaarlijk is en dat het ook geen door haar goedgekeurd product is.

Reclamerestricties

Het lijkt erop dat de FDA Swedish Match hetzelfde toestaat in reclame-uitingen als ze Philip Morris toestaat rond de promotie van de IQOS. Er zijn namelijk overeenkomstige reclamerestricties toegestaan: leeftijdsverificatie moet ervoor zorgen dat jongeren op social media niet blootstaan aan advertenties voor deze producten. Swedish Match moet ook transparant zijn over welke partners, influencers, bloggers en merkvertegenwoordigers het sponsort om reclame te maken voor snus.
Eric Lindblom, directeur van de afdeling Tobacco Control and Food & Drug Law van het O’Neill Institute for National and Global Health Law, vindt dat de FDA te makkelijk met een product als snus omgaat en dat de FDA tabaksfabrikanten lijkt te vertrouwen, waar eerder al duidelijk was dat dat niet verstandig is. Dat blijkt uit een blog op de website van de antirookprofessor Stanton Glantz, die Lindbloms opmerkingen met toestemming publiceerde.

Dringende aanbeveling

De FDA doet bijvoorbeeld een dringende aanbeveling aan Swedish Match om haar producten bij jongeren weg te houden door bijvoorbeeld een effectief leeftijdsverificatiesysteem in te voeren. Maar Lindblom merkt op: “Het klopt niet dat de FDA een aanbeveling doet, waar ze dit simpelweg verplicht kan stellen.”
In de Verenigde Staten kan de FDA namelijk eisen stellen aan de lancering van een tabaksproduct, doordat de FDA toestemming moet geven voordat een product op de markt komt. In Nederland is dat anders, hier hoeven tabaksproducten slechts aangemeld te worden waarna ze na zes maanden op de markt mogen komen. In het geval van snus gaat dat overigens niet op omdat in heel Europa (met uitzondering van Zweden) een verbod op snus geldt.

Dual use

Lindblom merkt op dat de FDA voor haar beslissing is afgegaan op één enkele door Swedish Match aangeleverde studie over hoe jongeren en volwassenen op reclame-uitingen over snus zullen reageren. “Dat is vreemd,” stelt Lindblom, “want de meeste onderzoeken moeten een aantal keer worden uitgevoerd voordat de resultaten als ‘sluitend’ kunnen worden gezien.”
Daarnaast gaat de FDA te makkelijk voorbij aan de kans op ‘dual use’, het naast elkaar gebruiken van snus en sigaretten. Er is nog te weinig bewijs welke gevolgen dat voor iemands gezondheid heeft, stelt Lindblom. Daarom vindt hij dat de FDA te makkelijk omgaat met het toestaan van nieuwe tabaksproducten op de Amerikaanse markt.

tags:  dual use | snus | FDA | tabaksreclame | nicotine