line
brainwashed

Canadese rechtszaak onthult nietsontziende strategie om jongeren aan het roken te krijgen

vrijdag 22 maart 2019

Eerder deze maand besliste het Canadese hof dat drie tabaksfabrikanten in totaal 11 miljard euro aan schadevergoedingen aan zieke rokers moeten betalen. Uit interne documenten van de industrie blijkt dat er bewust gekozen is voor marketing op jongeren zodat er meer rokers bij zouden komen.

Door de webredactie

“Als we nu niets doen, dan houden we op te bestaan,” schreef iemand van de tabaksindustrie aan een collega. Het document dateert uit 1995 en is onlangs vrijgegeven in een rechtszaak in Canada tegen de tabaksindustrie.
Het hof in Quebec heeft begin maart besloten dat tabaksfabrikanten Imperial Tobacco Canada Ltd., JTI-MacDonald Corp. en Rothmans, Benson & Hedges Inc. 11 miljard euro aan schadevergoedingen moeten betalen aan duizenden rokers die ziek zijn geworden door tabaksgebruik.
Uit de vrijgegeven documenten blijkt hoe de industrie er alles aan deed om rokers verslaafd te houden. Het zijn 42.000 memo’s, verzameld in een databank die alleen toegankelijk is voor de verdediging. Desalniettemin wist radiozender CBC de documenten in handen te krijgen en door te spitten.

Ultrageheim

In een van de ultrageheime memo’s staat dat als de industrie niets doet, ze haar bestaansrecht zal verliezen, omdat mensen dan stoppen met roken. Daarom werden er strategieën bepaald om te zorgen dat er meer rokers bij zouden komen. De mening en perceptie van rokers moest zo beïnvloed worden “dat ze geneigd zijn met tabaksgebruik door te gaan”, blijkt uit een memo van een tabaksdirecteur. Er moesten nieuwe tabaksproducten ontworpen worden “die gelden als acceptabel alternatief voor zowel sigaretten als stoppen met roken”. En ook moesten er “projecten geïnitieerd worden om ervoor te zorgen dat jonge Canadezen met roken zullen beginnen”.
De media waren daarbij een belangrijk hulpmiddel. “Denk erom dat elke vraag van de pers, elk telefonisch interview, elke uitnodiging om mee te doen aan een radio- of televisieshow gratis tijd en ruimte is om onze boodschap te verkondigen.” Als dat niet zou lukken, konden ze er ook voor kiezen om de media aan te klagen, al was het maar om op symbolische wijze aandacht te krijgen.

Klant blijven

Meerdere memo’s laten zien hoe belangrijk de industrie het vond om alternatieve tabaksproducten te ontwikkelen die dezelfde effecten zouden hebben als het roken van gewone sigaretten, zodat de verslaafde rokers over zouden stappen op deze producten en klant zouden blijven.
Inmiddels zijn tabaksfabrikanten zover dat ze rokers proberen te overtuigen over te stappen op de alternatieven die ze in de loop van de jaren hebben ontwikkeld. British American Tobacco probeert met Glo om rokers te verleiden door te gaan met tabaks- en nicotinegebruik en Philip Morris probeert het met de IQOS. Beide producten gebruiken een techniek waarbij tabak niet verbrand maar verhit wordt. Volgens de tabaksfabrikanten is dat een stuk minder schadelijk dan het roken van gewone sigaretten. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het gebruik van deze producten wel degelijk gevaarlijk en is het gebruik ervan slecht voor de gezondheid.

tags:  schadevergoeding | Canada | tabaksdoden | tabaksreclame | jongeren | tabaksindustrie