line
aviva

Tabaksinvesteringen steeds vaker besmet: ook Britse verzekeraar verkoopt tabaksaandelen

dinsdag 27 juni 2017

Groot-Brittannië’s grootste levensverzekeraar Aviva verkoopt zijn aandelen en obligaties in tabaksbedrijven met een totale waarde van 1 miljard pond. Aviva sluit daarmee aan bij een wereldwijde campagne van institutionele beleggers die hun tabaksaandelen opgeven en overheden stimuleren een actiever tabaksontmoedigingsbeleid te voeren.

Door de webredactie

Het Britse Aviva volgt het voorbeeld van zijn Franse rivaal AXA en herverzekeraar SCOR, die vorig jaar bekend maakten hun tabaksaandelen af te zullen stoten. AXA noemde als reden dat tabak “vandaag de grootste bedreiging van de volksgezondheid in de wereld is.”
Ook het Franse Covea en Achmea in Nederland hebben tabak uitgesloten van hun beleggingsportefeuille.
“We hebben besloten om te stoppen met investeringen in de tabakssector en zullen in gaandeweg desinvesteren”, zei een Aviva-woordvoerder tegen Reuters. “Wij beschouwen tabak als ‘schadelijk wanneer gebruikt zoals bedoeld’ en zijn al een tijdje bezig om onze investeringspositie te heroverwegen.”

Mondiale campagne

Aviva sluit zich daarmee aan bij meer dan vijftig bedrijven die samen 3,8 biljoen dollar aan investeringen beheren en die op Wereld Niet Roken Dag hun steun uitspraken voor de implementatie van anti-rookmaatregelen overal ter wereld. De bedrijven citeerden volgens The Guardian in hun statement studies die laten zien dat roken de mondiale economie jaarlijks meer dan 1 biljoen dollar kost, meer dan de wereldwijde opbrengsten aan tabaksaccijnzen.

Tot de ondertekenaars van de campagne horen behalve AXA ook het Amerikaanse Calpers dat 300 miljard dollar beheert en eerder zijn tabaksaandelen wegdeed en het Noorse staatspensioenfonds, met bijna 1 biljoen dollar de grootste institutionele investeerder ter wereld. Het Noorse fonds accepteert dat het inkomsten misloopt door zijn ethische beleggingsbeleid, tussen 2006 en 2016 in totaal 1,42 miljard dollar. Ook pensioenfondsen van Californië en Ierland ondertekenden de campagne.

Pijn voor industrie volgt

In een column voor Reuters Brekingviews stelt Neil Unmack vast dat de desinvesteringen de tabaksindustrie op korte termijn weinig zullen schaden. De tabaksbedrijven hebben meer dan genoeg cash en hoewel het wereldwijde volume aan verkochte sigaretten sinds 2002 met gemiddeld 1 procent per jaar daalt, blijven de inkomsten op peil door prijsverhogingen. Mede daardoor is het totale rendement van tabaksaandelen sinds 2002 1.100 procent, voor veel investeerders een niet te versmaden profijt.

Toch denkt Unmack dat het ethische standpunt van de institutionele beleggers op den duur ook economisch zinvol zal blijken. Met steeds minder jongeren die beginnen met roken, onzekere marktontwikkelingen voor alternatieven als e- en opwarmsigaretten en kans op stijgende rentes kan het snel gedaan zijn met de aantrekkelijkheid van tabaksaandelen.

Ondertussen houdt Nederlands grootste institutionele belegger, ABP, halsstarrig vast aan haar tabaksbeleggingen en blijft Stichting Rookpreventie Jeugd actievoeren om ABP op andere gedachten te brengen.

tags:  tabaksinvestering | tabaksindustrie | aandelen