line
abp nee2-1

Stichting Rookpreventie Jeugd start campagne tegen tabaksbeleggingen ABP

dinsdag 30 mei 2017

UPDATE 31-05-2017

'ABP, stop met beleggen in de tabaksindustrie!'. Onder dat motto start Stichting Rookpreventie Jeugd op Wereld Niet Roken Dag (31 mei) een campagne met als doel: pensioenfonds ABP moet stoppen met haar beleggingen in de tabaksindustrie. Alle bij ABP aangesloten organisaties worden opgeroepen het pensioenfonds duidelijk te maken dat haar tabaksbeleggingen niet duurzaam en onethisch zijn.
Door de webredactie

Anderhalf miljard euro. Zoveel geld belegde het ABP vorig jaar in de tabaksindustrie. En daar zijn ze ook dit jaar mee doorgegaan. Geld van de pensioenen van ambtenaren, leraren, en medewerkers in de zorg die bij dit pensioenfonds aangesloten zijn. Geld met dodelijke gevolgen: elk jaar sterven zes miljoen mensen in de wereld aan ziektes die worden gerelateerd aan roken. In Nederland zijn er dat ruim 20.000; de helft van hen haalt hierdoor zelfs zijn/haar pensioen niet.

Brief aan alle bij ABP aangesloten organisaties

De Stichting Rookpreventie Jeugd (SRPJ) heeft er bij het ABP herhaaldelijk op aangedrongen te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie, maar kreeg steeds nul op het rekest. Daarom grijpt SRPJ dit jaar Wereld Niet Roken Dag (31 mei) aan om het ABP nu eindelijk over de streep te trekken. Dat doet zij door een brief te sturen aan alle bij ABP aangesloten bonden, organisaties en verenigingen(in totaal 85, waarvan vijf koepelorganisaties), met de oproep bij het ABP te protesteren tegen de dodelijke beleggingen in de tabaksindustrie. De aangesloten organisaties variëren van de FNV overheid, de Algemene Onderwijsbond, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapotheken, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband tot en met bijvoorbeeld de Politievakbond.

Vier grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen

De oproep aan ABP komt gelijktijdig met een manifest van vier grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen dat ook op Wereld Niet Roken Dag wordt gepubliceerd. Zij pleiten hierin voor een wereldwijde actie tegen de tabaksepidemie en de daarmee samenhangende kosten en gevolgen. Zij vragen andere grote investeerders zich achter hen te scharen en hun aandelen in tabak weg te doen

Niet duurzaam

De producten van de tabaksindustrie veroorzaken niet alleen doden en zieken, maar zijn ook niet duurzaam geproduceerd. De productie van tabak leidt bijvoorbeeld tot ontbossing. Bovendien werken er dikwijls kinderen op de tabaksplantages, onder erbarmelijke omstandigheden. Zij worden blootgesteld aan pesticiden die de ontwikkeling van kanker bevorderen, of tot onvruchtbaarheid en concentratieproblemen leiden. Zij moeten overgeven en hebben last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid na het oogsten van de tabaksbladeren, door een via de huid opgelopen nicotinevergiftiging.

ABP tegen kinderarbeid?

In het onlangs gepubliceerde ABP rapport ‘Duurzaam en verantwoord beleggen 2016’ staat dat het pensioenfonds het belangrijk vindt om tegen kinderarbeid in actie te komen en mensenrechten te handhaven. Maar als het om tabak gaat, gelden kennelijk andere principes.
Onder de deelnemers van het ABP leeft veel ongenoegen over het beleggingsbeleid. Een grote groep deelnemers, zo blijkt uit het Duurzaamheidsrapport, wil niet dat er belegd wordt in sectoren die te maken hebben met tabak en gokken en in bedrijven die ongewenst gedrag vertonen (corruptie, betrokkenheid bij kinderarbeid en mensenrechtenschendingen). Toch stelt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann “dat heel weinig mensen willen afzien van bepaalde beleggingen als hun dat pensioen scheelt”.

Buitenbeentje

Stichting Rookpreventie Jeugd hoopt dat deze campagne het ABP eindelijk over de streep trekt. Het wordt tijd, want het ABP is inmiddels een buitenbeentje aan het worden. Eerder stopten andere grote pensioenfondsen wél met beleggen in de tabaksindustrie: het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, het Pensioenfonds Medisch Specialisten, het Pensioenfonds voor Huisartsen en het Pensioenfonds voor Metaal en Elektra.

UPDATE 31-05-2017

Op BNR Radio doet bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMG) een oproep aan het ABP om te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie. Hij spreekt ook namens andere universitaire centra.

tags:  SRPJ | tabaksinvestering | tabaksaandeel | investering | beleggingen | ABP, pensioenfondsen