line
clean air-1

Investeringsmaatschappijen: stop met tabak! ABP Oost-Indisch doof

dinsdag 16 mei 2017

UPDATE 01-06-2017

Op 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, willen vier mega-investeringsmaatschappijen een statement publiceren waarin ze hun steun uitspreken voor ‘wereldwijde actie tegen de tabaksepidemie en de significante kosten voor de samenleving’. Zij vragen andere grote investeerders zich achter hen te scharen en hun aandelen in tabak weg te doen. Maar het ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, houdt zich vooralsnog Oost-Indisch doof.
Door de webredactie

Mega-investeerders Axa, Calpers, Scor en AMP Capital oefenen volgens The Financial Times druk uit op andere investeerders om hun aandelen in tabak van de hand te doen. Zelf hebben zij al voor vier miljard dollar (ruim 3,6 miljard euro) aan aandelen weggehaald uit tabak. Calpers begon daar als eerste al in het jaar 2000 mee en als laatste kondigde Axa vorig jaar mei aan hun beleggingen in tabak terug te trekken.

Momentum

“Er is een momentum ontstaan,” zei Alice Steenland, hoofd Corporate Responsibility van Axa tegen The Financial Times. “Veel grote financiële spelers hebben al jaren geleden hun geld uit tabak gehaald, maar dat niet bekend gemaakt. Daarom willen we dit statement naar buiten brengen. Erover praten maakt een enorm verschil en kan ook overheden tot actie aanzetten.”
De verklaring die de vier investeringsmaatschappijen willen maken bevat de volgende tekst: “Wij, in de investeerdersgemeenschap, zijn ons steeds meer bewust van de cruciale en belangrijke rol die we kunnen spelen in het helpen adresseren van de gezondheidsgevolgen en maatschappelijke impact van tabak.”

ABP hardnekkig

In Nederland houdt pensioenfonds ABP hardnekkig vast aan haar tabaksinvesteringen van bijna 1,5 miljard euro, omdat het rendement op deze investeringen volgens voorzitter Corien Wortmann te belangrijk is. Ook de top-belegger de zelfstandige uitvoeringsorganisatie Algemene Pensioen Groep N.V. (APG) die namens het ABP belegt zijn de investeringen in tabak zelfs noodzakelijk om aan het door hen gewenste rendement te komen. Het ABP vindt dat kennelijk belangrijker dan de zes miljoen tabaksdoden die er jaarlijks vallen. Hun concurrent PME (het pensioenfonds voor de Metaal- en Electra sector) dacht daar anders over en stopte wél met tabaksbeleggingen. Net als ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, het Pensioenfonds Medisch Specialisten en het Pensioenfonds voor huisartsen.

Mensenrechtenschendingen

Onlangs riep ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de aandeelhouders van Britsh American Tobacco (BAT), waar het ABP deel van uitmaakt, op om hun invloed aan te wenden en af te dwingen dat BAT stopt met de mensenrechtenschendingen in haar productieketen. Met hun investeringen in tabak ondersteunen investeerders als het ABP niet alleen een ziekmakend product, maar ook erbarmelijke werkomstandigheden op tabaksplantages en zelfs kinderarbeid.

Oost-Indisch doof

Het ABP houdt zich vooralsnog Oost-Indisch doof. Maar met het statement van Axa, Calpers, Scor en AMP Capital ligt er nu een oproep vanuit de investeringsgemeenschap zélf om tabak definitief de rug toe te keren. Wellicht dat deze actie het ABP alsnog er toe kan bewegen om dit voorbeeld te volgen en het momentum dat is ontstaan te gebruiken om haar belegingen in tabak af te stoten.

UPDATE 01-06-2017
Uit een artikel in The Guardian blijkt dat het initiatief van de vier mega-investeerders flink wat navolging heeft gekregen. Meer dan vijftig andere investeerders en pensioenfondsen hebben gehoor gegeven aan hun oproep te stoppen met tabaksbeleggingen. Ook worden alle lokale autoriteiten in Groot-Brittannië nu opgeroepen om hun tabaksaandelen van de hand te doen.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | aandelen | ABP | ABP, pensioenfondsen