line
pensioen-1

Directeur APG vindt pensioenrendement belangrijker dan tabaksdoden

vrijdag 21 april 2017

In een interview met NRC Handelsblad laat topbelegger Eduard van Gelderen weten dat hij voor de pensioenen van APG belegt in tabak. Longarts Wanda de Kanter plaatste meerdere video’s op sociale media met een oproep aan Van Gelderen: stop met die beleggingen omdat ze onethisch zijn.
Door de webredactie

“Een op de vier gebruikers van tabak zal zijn pensioen niet eens halen,” zegt longarts Wanda de Kanter in een oproep aan Eduard van Gelderen, na het lezen van het artikel ‘De grootste belegger van Nederland’ in NRC Handelsblad van 15 april. Van Gelderen is verantwoordelijk voor 450 miljard euro aan beleggingen voor pensioenfonds APG, waaruit zo’n 4,5 miljoen Nederlanders hun pensioen krijgen, onder andere alle oud-ambtenaren en leraren. APG (Algemene Pensioen Groep) is door het bekender klinkende pensioenfonds ABP aangewezen om diens pensioenregelingen uit te voeren. Van Gelderen belegt ook in de tabaksindustrie. De reden? “De belangrijkste drijfveer is gewoon het rendement.”
Dat klinkt niet onbekend: ABP-voorzitter Corien Wortmann zei vorig jaar exact hetzelfde.

Werkelijke rendement

Sinds het interview met Van Gelderen is gepubliceerd plaatste Wanda de Kanter meerdere video’s op sociale media (@Wdekanter) gericht aan Van Gelderen om hem op te roepen te stoppen met die tabaksbeleggingen. Het ‘werkelijke’ rendement van tabaksbeleggingen is volgens de Kanter per jaar 6 miljoen doden wereldwijd, waarvan ruim 20.000 doden in Nederland en een miljoen patiënten met aan roken gerelateerde ziektes.

Ethische afwegingen

In het gesprek met NRC Handelsblad laat Van Gelderen weten dat er wel ethische afwegingen worden gemaakt bij het kiezen van bedrijven om in te beleggen. Hij stopte bijvoorbeeld met het beleggen in het Amerikaanse Mylan, omdat dat bedrijf spierverslappers maakt die worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf. Van Gelderen’s APG wil dus kennelijk niet geafficheerd worden met een farmaceut die een bijdrage levert aan de doodstraf, maar gaat wel gewoon door met beleggen in een industrie die willens en wetens haar producten zo heeft ontworpen dat het voor de helft van haar gebruikers een vroegtijdige dood betekent.

APG lijkt dat weinig te interesseren. Van Gelderen: “tabak is typisch een van die thema’s waar je ontzettende bomen over kunt opzetten. Bij ons is het minder een discussie, maar ik kan me goed voorstellen waarom het dat bij PGGM wel is, want die beleggen het geld van de hele gezondheidszorg.” Onderwijsbonden hebben dit inderdaad aangekaart.

Vreemd

De Kanter vindt het vreemd dat er bij APG geen discussie is over tabaksbeleggingen, ook omdat Van Gelderen’s pensioenfonds één motto hoog in het vaandel heeft staan: ‘Morgen is vandaag’. Kinderen zijn de toekomst. De tabaksindustrie richt haar pijlen juist op jongeren, omdat zij de reeds overleden rokers moeten vervangen. Alleen zo kan de winst van de tabaksproducenten in tact blijven en kunnen aandeelhouders als APG tevreden blijven over het ‘rendement’.

De Kanter vindt dat kinderen beschermd moeten worden tegen de gevaren van tabak, zodat zij in de toekomst wel hun eigen pensioen kunnen halen en niet de prijs betalen voor de onbegrensde behoefte aan rendement nu.

tags:  tabaksinvestering | tabaksaandeel | pensioenfonds | beleggingen