line

Tweede Kamerlid Arno Rutte: Elke sigaret is er één

vrijdag 22 maart 2013

UPDATE 09-10-2019
UPDATE 02-09-2015

Arno Cor Lars Rutte, geboren in 1972 in Hengelo, opgegroeid in Haaksbergen, neemt 20 september 2012 namens de VVD in de Tweede Kamer plaats. De man die Nederlands recht heeft gestudeerd en bij zorgverzekeraar Menzis werkte, is dolblij met zorg in zijn portefeuille, inclusief het 'preventie- en alcoholbeleid en tabak'. Want als het gaat om betere zorg loopt Arno Rutte voorop.

[laatst bijgewerkt: 09-10-2019]

Als knul van tien helpt Arno Rutte al mee met de VVD-campagne voor de gemeenteraad van Haaksbergen, waar eerst zijn vader en later ook zijn moeder gemeenteraadslid wordt. Zijn eigen politieke ervaring is t.n.t. ook beperkt tot de gemeenteraad (in Groningen), maar zijn enthousiasme voor de politiek én zorg maakt veel goed. Bij Menzis ('elk menz is er één'), dat rokers beloont als ze stoppen, was hij betrokken bij 'Topzorg'. Op YouTube kunnen we zien hoe bevlogen Rutte spreekt over 'de patiënt centraal'. Zelf rookt hij ongeveer drie sigaartjes per week.

Al snel maakt Rutte zijn rookstatement op zijn weblog: 'De overheid zou door onvoldoende te investeren in antirookcampagnes verantwoordelijk zijn voor duizenden doden. Voorwaar een bijzondere en wat mij betreft ook een verkeerde bewering. Het maakt de roker tot een willoos slachtoffer, die niet zelf verantwoordelijk is voor het feit dat hij of zij rookt en er niet mee kan stoppen.' Jammer dat Arno Rutte en zijn mede-liberalen nog steeds niet willen begrijpen hoe fnuikend de verslaving aan nicotine is.

Brusselse bemoeizucht

Zijn tv-debuut over tabak heeft Rutte in Nieuwsuur op 26 januari 2013, waar hij met verve het standpunt van de tabaksindustrie verdedigt: géén enge foto's van aangetaste longen op de tabaksverpakkingen s.v.p. 'Plaatjes op pakjes sigaretten? Verbod op menthol? Betuttelend, belerend en bevoogdend. Kost geld en banen. Brusselse bemoeizucht schiet door,' vat het zijn visie kernachtig samen op Twitter. Rutte is bang dat ondernemers 'keihard' worden geraakt door het plan om foto's op de tabaksverpakkingen te plaatsen. Daarover zegt hij in dagblad Trouw (28 januari 2013): 'Willen we straks plaatjes van dikke mensen op een pakje boter, of dronken mensen op een fles wijn?'

Rutte vindt dat het allemaal prima is geregeld. Zie de rookvrije werkplek, het rookvrije vliegtuig en de rookvrije trein. Tuurlijk, er moet beter worden gehandhaafd in clubs en grote cafés, maar laat die kleine cafés toch met rust. Als Nederland niet goed blijkt te zijn in handhaving, heeft het volgens hem ook geen zin om de leeftijd waarop je tabak mag kopen van 16 naar 18 te verhogen. Hij heeft overigens een simpel recept tegen het lobbyen bedacht. 'Het belangrijkste bij stoppen met roken is nog steeds de gedragsverandering van de roker zelf, immers als iedere roker zijn gedrag ten gunste van zijn eigen gezondheid verandert, verdwijnen de lobbyisten vanzelf,' tekent FocusGroningen 11 maart j.l. uit zijn mond op.

Zou Rutte met zijn achtergrond – zijn werk bij Menzis – nooit in tweestrijd komen? Voorlopig lijkt zijn nieuwe motto: elke sigaret is er één.


UPDATE 02-09-2015

Per januari 2015 heeft Rutte het tabaksdossier om ons onbekende redenen overgedragen aan Bas van 't Wout die het op zijn beurt in juni 2015 weer overdroeg aan Erik Ziengs.

UPDATE 09-10-2019

Per half oktober verlaat Arno Rutte de Tweede Kamer. Hij gaat werken voor consultancybureau Vintura.