line

Mathijs Peters: Hoogstaand morele sigarettenlobbyist

woensdag 02 september 2015

Mathijs Peters was de Pr-man van Philip Morris in Nederland. In de zomer van 2015 is hij met stille trom vertrokken Deze tabakslobbyist lag niet wakker van het aanprijzen van tabak. Sterker, wie voor het meest dodelijke consumentenproduct ter wereld lobbyt, kan een 'hoogstaand moreel' mens zijn.
Door de webredactie

Mathijs Peters, die rechten studeerde in Maastricht, werkte sinds februari 2009 voor PMI. Daar bekleedde hij, getuige zijn LinkedIn-profiel van destijds, klinkende functies: 'Director Corporate Affairs the Netherlands' en 'Director EU Affairs/Manager Corporate Affairs NL'. Zelf noemde hij zich een 'outgoing networker'.

Outgoing Peters was een van de lobbyisten die afspraken probeerden te maken met Europese politici toen de Tabaksproductenrichtlijn werd herzien. Eerder was hij medewerker/politiek adviseur van het CDA in het Brusselse. Hij werkte samen met Esther de Lange (intussen Europarlementariër) en voor Ria Oomen (CDA), zo bevestigden De Lange en Oomen eerder aan TabakNee. Laatstgenoemde zei: 'Hij was een uitstekende medewerker en ik onderhoud nog steeds een goede relatie met hem.' En Europarlementariër Wim van de Camp (ook van het CDA): 'Ik heb meerdere keren met hem gesproken. Mathijs Peters is iemand die wij uit de sociale lobby kennen, omdat hij eerder voor een EP-lid heeft gewerkt. Hij is geloof ik ook CDA-lid. Iemand die opereert op het Place Lux (Een soort Nieuwspoort voor Europa, red.) We drinken wel eens een biertje samen. Toen hij in de gaten kreeg dat de commissie Interne markt [IMCO] waar ik lid van ben zich met de tabaksrichtlijn ging bemoeien, heeft hij met mij contact gezocht.'

Ook in Nederland probeerde Peters in het netwerk van politici te komen door zich kandidaat te stellen voor de Raad van Toezicht van Nieuwspoort, de belangrijkste ontmoetingsplek voor politici en journalisten, Begin februari 2015 werd bekend dat Mathijs Peters niet genoeg stemmen heeft gekregen.

Zijn opvattingen over tabak waren uiteraard dezelfde als die van de sigarettenindustrie: Tabak is een legaal product, we zijn er op tégen dat kinderen gaan roken en 'er zijn mensen die, ondanks dat ze weten dat het ongezond is, willen roken'. Dat laatste vertelde hij toen hij in discussie ging met longarts Pauline Dekker, medeoprichter van Stichting Rookpreventie Jeugd, in een uitzending (11 juni 2015) van Radio EenVandaag. Hij was opgetogen dat hij op de radio mocht. 'De antirooklobby krijgt heel veel airplay in Nederland, en dat is natuurlijk prima, ik zou het echter heel prettig hebben gevonden al die andere keren, als wij ook waren bevraagd.'

Peters beklemtoonde enkele malen dat tabak heel schadelijk is. Zo zei hij: 'Je kunt er heel erge ziektes van krijgen en eraan overlijden en dat is een feit.' Dat tabak een slecht product is, vertelde hij ook in een debat (29 januari 2015) met Frits van Dam, secretaris van Rookpreventie Jeugd. Daar zei hij: 'Tabak is hartstikke slecht, schadelijk en verslavend. Daar moet je vooral niet aan beginnen en dat zeggen wij al jaren [...].'

Hoe kan iemand, gewapend met deze wijsheid, dit hartstikke slechte (legale) product dan promoten? In Nederland sterven jaarlijks zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Moet je daar niet een gespleten persoonlijkheid voor zijn? Erger: in het debat met Van Dam zei hij: 'Ik beschouw mij als een hoogstaand moreel mens. Ik kan dit werk prima verantwoorden voor mijzelf en mijn vrienden.' En dat komt, legde hij uit, omdat Philip Morris zo'n keurig bedrijf is dat tégen jeugdroken is en zeker geen dubbele agenda zou hebben, zoals Van Dam stelde, wijzend op de activiteiten van Philip Morris in ontwikkelingslanden. 'Als er een stiekeme agenda zou zijn, zou ik dat wel weten.' En dan stapt hij, vulde hij aan, per direct op.

Die dubbele agenda is met de PMI-serie op TabakNee ondubbelzinnig aangetoond  en Peters is vertrokken. Maar of dat door de dubbele agenda komt, is twijfelachtig. Want toen Peters nog voor PMI werkte keek hij al rond naar een andere baan. 'I am always interested in hearing about exciting new opportunities. Don't hesitate to contact me!' schreef hij op zijn LinkedIn.

**

Big Tobacco zegt tegen jeugdroken te zijn. Kijk hier naar de documentaire 'De Vervangers' van de Stichting Rookpreventie Jeugd, waaruit blijkt dat de tabaksindustrie zich juist op kinderen en jongeren richt als aankomende nieuwe klanten ofwel vervangers van de rokers die aan hun verslaving (voortijdig) overleden zijn.

tags:  lobbyist | tabakslobby | tabaksindustrie | tabak