line

SP - verdeeld over tabak

dinsdag 05 februari 2013

Roken, de SP weet niet goed wat ze ermee aan moet. De partij vindt het belangrijk dat jongeren niet beginnen te roken. Daarom mag je van de SP pas sigaretten kopen als je 18 bent, hoort tabak uitsluitend in tabaksspeciaalzaken te worden verkocht en moet hulp bij stoppen met roken in het basispakket. Allemaal mooi. Maar als het om maatregelen gaat die er echt toe doen, zoals een veel hogere accijns op tabak, wordt de Socialistische Partij wankelmoedig. 'Daar moeten we nog eens naar kijken.' In de eenmanscafés mag van de SP gewoon worden door gerookt. Ze heeft dan ook tegen een algeheel rookverbod in de horeca gestemd.

Rekening houden met de rokende achterban

De SP wil haar 'rokende achterban' niet voor het hoofd stoten. In de verkiezingsspot van de SP bij de laatste verkiezingen zat waarschijnlijk niet toevallig een rokende mevrouw in de feestelijke SP-bus die door het land reed.

Als het erop aan komt kiest deze 'linkse' partij zelfs de kant van de machtige tabakslobby: een paar jaar terug demonstreerde de SP mee tegen de sluiting van een fabriek van British American Tobacco. Dat sigaretten slecht voor de gezondheid zijn, is voor deze discussie niet interessant, verklaarde het toenmalige Kamerlid Irrgang op de SP- site: 'Ik ben erg voor een ontmoedigingsbeleid om roken tegen te gaan. Maar als deze fabriek sluit wordt er daardoor geen sigaret minder gerookt, die worden dan gewoon in Duitsland en Polen gemaakt. ..'

Overruled door hun fractie

Henk van Gerven en Renske Leijten, de Tweede Kamerleden van de SP die volksgezondheid in hun portefeuille hebben, komen er rond voor uit dat zij fel tegen roken zijn. Van Gerven is nota bene de enige dokter in de Tweede Kamer en van hem kun je niet anders verwachten. Maar Van Gerven en Leijten worden overruled door hun fractie. Het is wrang te moeten constateren dat de gezondheid van de burgers voor de SP uiteindelijk ondergeschikt is aan hun eigen electoraal belang.

Door de webredactie