line
poison in every puff-1

Canada stelt gezondheidswaarschuwing op elke sigaret verplicht

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 02 juni 2023

Canada is het eerste land dat gezondheidswaarschuwingen op individuele sigaretten verplicht stelt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Nog veel handtekeningen nodig voor Europese rookvrije generatie / Oproep voor een Brits ‘Rookvrij Fonds’ om tabaksontmoediging mee te betalen / Ierse overheid voert maatregelen in om e-sigaretgebruik tegen te gaan / Verband gevonden tussen dampen, cannabisgebruik en binge-drinken.

Door de webredactie

‘Er zit gif in elk trekje’ en andere waarschuwingen zullen er voortaan staan op elke sigaret die in Canada verkocht gaat worden. Canada is het eerste land ter wereld waar elke sigaret voorzien wordt van een gezondheidswaarschuwing. Er komen ook gezondheidswaarschuwingen op de binnenkant van tabaksverpakkingen en over 75 procent van de buitenkant heen. Elk jaar overlijden nog altijd 48.000 Canadezen aan de gevolgen van tabaksgebruik en het land hoopt zo roken verder te ontmoedigen. De waarschuwingen op elke sigaret moeten er per 31 januari 2025 komen. Het gaat om leuzen als ‘Er zit gif in elk trekje’, ‘Sigaretten beschadigen je organen’ en ‘Sigaretten veroorzaken impotentie’. Ondertussen blijven stichtingen die zich inzetten voor de volksgezondheid de overheid oproepen om roken verder tegen te gaan. Zo zouden meer antirookmaatregelen kunnen voortvloeien uit een schikking die tien Canadese deelstaten proberen te bewerkstelligen met tabaksfabrikanten (in de zaak vragen de overheden een schadevergoeding van 500 miljard Canadese dollar, omgerekend 344 miljard euro). Tien procent van het geld dat met de schikking gemoeid is, zou bijvoorbeeld direct naar tabaksontmoediging moeten gaan.
Australië overweegt ook om gezondheidswaarschuwingen op individuele sigaretten in te voeren. Tot juli loopt daar een publieke consultatie over. Onderdeel van het overheidsplan is ook dat de grootte van een pakje sigaretten en het ontwerp van de filter gestandaardiseerd worden.
Lees meer bij de NOS

Nog veel handtekeningen nodig voor Europese rookvrije generatie

In augustus 2022 is Spanje een Europees initiatief gestart om een rookvrije generatie in 2030 te bewerkstelligen. Het initiatief behelst een oproep aan de Europese Commissie om met strengere antirookwetgeving te komen die in de hele Europese Unie het aantal rokers terug zal dringen. Per 2028 zouden er bijvoorbeeld geen tabaksproducten meer verkocht mogen worden aan Europeanen die na 2010 zijn geboren. Er zouden meer tabaksvrije parken en stranden, meer rook- en dampvrije zones moeten komen en tabaksreclame zou algemener verboden moeten worden, ook op sociale media. Om dat initiatief te kunnen agenderen zijn er een miljoen handtekeningen uit ten minste zeven Europese lidstaten nodig. De teller staat nu op bijna 16.000.
Er is nog tot 16 januari 2024 om te ondertekenen. Dat kan hier.

Oproep voor een Brits ‘Rookvrij Fonds’ om tabaksontmoediging mee te betalen

Iedere vijf minuten overlijdt er een Brit aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Cancer Research UK (CRUK), de Britse variant van het KWF. In 2019 overleden er bijna 125.000 Britten aan tabaksgebruik. Sigaretten zijn de grootste veroorzaker van kankerdoden. CRUK pleit daarom voor een ‘Smokefree Fund’ waarmee tabaksontmoedigingsmaatregelen betaald kunnen worden. CRUK is daartoe ook met een petitie gestart om de overheid aan te sporen strengere maatregelen in te voeren en de volksgezondheid te bevorderen.
De Britse overheid overweegt ondertussen wel strengere maatregelen in te voeren voor e-sigaretten. Het gaat om een verbod op lekkere smaakjes en felle kleuren die de vapes aantrekkelijk maken voor jongeren. Ook zou plain packaging voor e-sigaretten moeten gaan gelden.
Lees meer bij The Sun

Ierse overheid voert maatregelen in om e-sigaretgebruik tegen te gaan

Er mogen geen e-sigaretten meer verkocht worden aan Ierse jongeren onder de 18. Ook moeten verkopers een vergunning voor de verkoop van e-sigaretten verkrijgen. Zo kan de overheid de verkoop beter reguleren en de regels handhaven. Ook gaan er reclameverboden rond scholen en in het openbaar vervoer gelden, zodat jongeren zo min mogelijk met advertenties voor e-sigaretten in aanraking komen. De nieuwe regels gaan deze zomer in.
Lees meer bij de BBC

Verband gevonden tussen dampen, cannabisgebruik en binge-drinken

Nicotine-, cannabis- en overmatig alcoholgebruik zijn aan elkaar gelinkt. Dat blijkt uit de Monitoring the Future-enquête van de Columbia University Mailman School of Public Health die tussen 2017 en 2019 is uitgevoerd om middelengebruik op verschillende schoolniveaus in kaart te brengen. Minderjarigen die rookten waren 8 keer zo snel geneigd om cannabis te gebruiken dan niet-rokers. Onder e-sigaretgebruikers was dat cijfer zelfs 20,3 keer zo hoog. En zij die zowel rookten als dampten, waren 40 keer zo snel geneigd om met cannabis te experimenteren. Jongeren die nicotineproducten gebruiken zouden 5,6 keer zo snel geneigd zijn om één keertje te binge-drinken, maar 21,6 keer meer als het gaat om drie tot vijf gevallen van binge-drinken en 36,5 keer zo vaak voor meer dan tien gevallen van overmatig alcoholgebruik. Nicotinegebruik leidt dus sneller tot gebruik van andere verslavende middelen. Daarom moeten er volgens de onderzoekers strengere maatregelen genomen worden om te voorkomen dat jongeren gaan dampen.
Lees meer bij Open Acces Government

 

tags:  alcohol | Wet Rookvrije Generatie | e-sigaretverbod | sigaretten | cannabis | gezondheidswaarschuwingen | rookvrije generatie | verslaving | nicotine | Europa