line
accijnsverhoging in belgie-1

België verhoogt komende jaren accijns op tabak én e-sigaretten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 21 oktober 2022

Om ervoor te zorgen dat de Belgische bevolking gezonder wordt, komt de regering met een plan waar een accijnsverhoging op rookwaren onderdeel van is. Verder in Kort buitenlands nieuws: Stafchef van Britse ex-premier Liz Truss was tabakslobbyist / Regering Biden wil zes e-sigaretfabrikanten van de markt halen / Verkoop van Chinese e-sigaretten met smaakjes verboden, export gaat door / WHO-factsheet legt verband tussen roken en blindheid / PMI betaalt $2,7 mld. voor verkooprecht IQOS in VS. 

Door de webredactie

De Belgische overheid heeft een gezondheidsplan aangekondigd dat begin 2023 gepresenteerd wordt. Het plan zal maatregelen bevatten om de Belgische bevolking te helpen gezonder te worden. Onderdeel van het plan is het duurder maken van ongezonde producten, waaronder tabak. De btw op groenten- en fruit moet daarnaast naar 0 procent, zodat het juist verleidelijker wordt om gezonde levensmiddelen te kopen. De hogere accijnzen op rookwaren zullen de schatkist in 2023 75 miljoen euro extra opleveren en in 2024 zelfs 200 miljoen, omdat de regering verwacht in dat jaar ook accijns op e-sigaretten te gaan heffen.

De Belgische stichting Kom op tegen Kanker pleitte onlangs al voor een fikse accijnsverhoging. Het verhogen van de prijs van tabaksproducten is de meest effectieve methode om roken te ontmoedigen stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens Kom op tegen Kanker kan de Belgische overheid door het invoeren van een fikse accijnsverhoging 14.000 Belgische levens redden. Er overlijden namelijk iedere dag 40 Belgen aan de gevolgen van tabaksgebruik, terwijl 1 op de 5 Belgen verslaafd blijft aan tabaksproducten. “Bijna 90% van de rokers is er als jongere mee begonnen. Niet verwonderlijk, want bij jongeren zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling waardoor ze extra vatbaar zijn voor de verslavende effecten van nicotine”, schrijft Kom op tegen Kanker.

Prof. dr. Filip Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek aan de Universiteit Antwerpen: “Het kan toch niet zijn dat we geld laten voorgaan op een mensenleven. Dat kunnen we toch niet rijmen met een geweten?! De strijd tegen tabak moet buiten discussie staan, niet enkel omwille van het groot aantal tabaksdoden, maar ook wegens het enorme menselijke leed bij de families van deze slachtoffers. Het is een harde dobber dat wij als kankeronderzoekers alles in het werk stellen om (long)kanker beter te kunnen genezen, maar dat we door de gemakkelijke en laagdrempelige beschikbaarheid van tabak dweilen met de kraan open.”
Lees meer in Het Nieuwsblad

Stafchef van Liz Truss was tabakslobbyist

Michael Fullbrook, de chief of staff van de gisteren afgetreden Britse minister-president Liz Truss, is tabakslobbyist geweest voor Philip Morris en British American Tobacco. Fullbrook kwam onlangs onder vuur te liggen omdat er berichten in de media circuleren dat de regering van Truss een plan om roken verder te ontmoedigen van tafel wilde halen. Als de maatregelen in het plan, dat was opgesteld voordat Truss premier werd, niet door worden gevoerd, zal het moeilijk worden voor de Britse samenleving om voor 2030 rookvrij te zijn. Fullbrook zei tegen Sky News dat hij zich op geen enkele manier zal mengen in het antirookbeleid van de overheid. Fullbrook: “Ondanks wat anderen willen suggereren, ben ik verstandig genoeg om op geen enkele manier misbruik te maken van mijn positie.”
Lees meer bij Sky News

Regering Biden wil zes e-sigaretfabrikanten van de markt halen

De regering van president Biden heeft een zaak aangespannen tegen zes verschillende e-sigaretfabrikanten. Het gaat om E-Cig Crib (Minnesota), Soul Vapor LLC (West-Virginia), Super Vape’z LLC (Washington), Vapor Craft LLC (Georgia), Lucky’s Vape & Smoke Shop (Kansas) en Butt Out (Arizona). Volgens de regering overtreden deze fabrikanten voortdurend de tabakswet door hun producten op de markt te verkopen zonder daar de juiste vergunning voor te hebben gekregen van de Food and Drug Administration (FDA). E-sigaretfabrikanten moeten bijvoorbeeld eerst bij de FDA aantonen dat ze geen valse claims doen over hun producten, zoals dat het gebruik van een e-sigaret een veilig alternatief voor de sigaret is. Als de regering de zaak wint, moeten de fabrikanten hun waar van de markt halen, stoppen met de productie en een boete betalen.
De VS kampt met een groot e-sigaretprobleem onder jongeren. Het dampen is zeer populair (in 2022 zeiden 2,55 miljoen kinderen een e-sigaret te gebruiken) en is ook schadelijk voor de gezondheid. Bovendien is niet duidelijk wat het gebruik van e-sigaretten op de lange termijn voor de gezondheid betekent.
Lees meer bij The UK Times

China verbiedt verkoop van e-sigaretten met smaakjes, export gaat door

Om de e-sigaretindustrie in het gareel te krijgen, heeft de Chinese overheid een verbod op de verkoop van e-sigaretten met lekkere smaakjes ingesteld. Alleen e-sigaretten met tabakssmaak mogen nog verkocht worden. Ook moeten verpakkingen voortaan gezondheidswaarschuwingen bevatten en een waarschuwing dat ze niet aan schoolkinderen verkocht mogen worden. De Chinese overheid hoopt het gebruik van e-sigaretten onder de jeugd zo verder te ontmoedigen. Het maakt de overheid alleen niet uit hoe andere landen met e-sigaretverslavingen onder jongeren omgaan. E-sigaretten met smaakjes mogen nog wel geproduceerd worden voor de export.
Lees meer bij The Guardian

WHO-factsheet legt verband tussen roken en blindheid

Tabaksgebruik kan het risico op zichtverlies en blindheid vergroten. Dat staat in een nieuwe factsheet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tabaksgebruik speelt een rol bij het ontstaan van staar. Wereldwijd hebben 65,2 miljoen mensen last van staar, waarbij de lens in het oog vertroebelt. Tabaksgebruik kan ook glaucoom veroorzaken, een groep oogziekten die schade aanbrengen aan de optische zenuw van het oog, waardoor het zicht wordt beperkt. Wereldwijd hebben naar schatting 76 miljoen mensen last van glaucoom. Ook is roken van invloed op maculadegeneratie, een leeftijd-gerelateerde oogziekte waardoor het centrale zicht drastisch wordt beperkt. Wereldwijd kampen naar schatting 196 miljoen mensen met deze ziekte. Door roken te ontmoedigen, zal het risico op deze oogziekten in de toekomst af kunnen nemen.
Bekijk de factsheet op who.int

PMI betaalt $ 2,7 mld. voor verkooprecht IQOS in VS

Philip Morris International betaalt het Amerikaanse tabaksbedrijf Altria 2,7 miljard dollar (2,75 miljard euro) voor het exclusieve recht om het IQOS-systeem voor verhitte tabak in de VS te verkopen. Altria was in 2003 de nieuwe bedrijfsnaam van Philip Morris Companies, dat ook meer in voedingsmiddelen was gaan investeren. In 2008 splitste het bedrijf zich op in een Amerikaans deel, dat Altria bleef heten en waar Philip Morris USA onderdeel van is, en Philip Morris International (PMI). Altria importeerde PMI’s IQOS tot de Amerikaanse Food and Drug Administration daar een stokje voor stak nadat concurrent R.J. Reynolds een patent had aangevochten. PMI neemt nu de verkooprechten voor de VS over, omdat het verwacht de claim van Reynolds te kunnen weerleggen. De tabaksfirma verwacht in de eerste helft van 2023 de IQOS weer op de Amerikaanse markt te kunnen brengen.
Lees meer bij Reuters

 

tags:  ogziekte | vape-hype | tabaksaccijns | smaakjesverbod | IQOS | PMI | tabakslobby