line
2 en half miljoen amerikaanse scholieren gebruiken e-sigaret-1

Meer dan 2,5 miljoen Amerikaanse minderjarigen gebruiken e-sigaret

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 14 oktober 2022

Meer dan 2,5 miljoen Amerikaanse minderjarigen gebruiken een e-sigaret. Een op de vier doet dit dagelijks en 85 procent dampt nicotine met een lekker smaakje. Verder in Kort buitenlands nieuws: Brits kabinet laat antirookplan waarschijnlijk schieten / In 17 landen kinderarbeid op tabaksplantages / Derdehands rook gelinkt aan psoriasis / Eredoctoraat voor voormalige Australische tabaksbestuurder.

Door de webredactie

Naar schatting gebruiken 2,55 miljoen Amerikaanse middelbare scholieren een e-sigaret. Dat blijkt uit onderzoek van de Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat begin dit jaar is uitgevoerd. Maar liefst 85 procent van de gebruikers dampt e-sigaretten met lekkere smaakjes en de helft gebruikt wegwerp-e-sigaretten. Een op de vier minderjarigen die een e-sigaret gebruikt, zegt dat ook dagelijks te doen. “Minderjarig e-sigaretgebruik blijft verontrustend hoog en vormt een serieus volksgezondheidsrisico voor Amerikaanse jongeren”, zei Brian King, directeur van het Center for Tobacco Products van de FDA in een verklaring. Volgens Deirdre Kittner van de CDC blijkt uit dit onderzoek dat jongeren “verleid worden en verslaafd raken aan een steeds grotere variatie aan e-sigaretmerken die nicotine met een smaakje bevatten.” Ondertussen blijkt uit een nieuwe marktanalyse dat de wereldwijde markt voor e-sigaretten zal blijven groeien. Van een omzet van 14,1 miljard dollar in 2020 naar 24,6 miljard dollar in 2027.
Lees meer bij Reuters en bekijk de resultaten van het FDA/CDC-onderzoek op fda.gov

Brits kabinet laat antirookmaatregelen vermoedelijk schieten

Meerdere insiders melden dat Thérèse Coffey, de Britse vicepremier en ‘health secretary’ (en goede vriendin van premier Liz Truss), niet voornemens is een eerder beloofd plan met antirookmaatregelen te gaan presenteren. Het plan, dat door haar voorgangers is aangekondigd als een essentiële stap om in 2030 een rookvrije generatie te bereiken, zou door Coffey van tafel zijn gehaald. Coffey rookt zelf en heeft in het verleden tegen antirookmaatregelen gestemd, onder andere tegen een verbod op roken in de auto als er kinderen aan boord zijn. Daarnaast heeft ze voormalige tabakslobbyisten aangesteld als haar adviseurs in Downing Street. Coffey heeft in een interview met LBC ontkend dat haar persoonlijke overtuigingen meespelen in het al dan niet steunen van antirookmaatregelen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in een reactie ontkend dat het antirookplan van tafel is, maar niet gezegd of en wanneer het gepresenteerd zal worden.
Lees meer in The Guardian

In 17 landen kinderarbeid op tabaksplantages

In zeventien landen worden kinderen ingezet op tabaksplantages. Dat blijkt uit een nieuwe lijst van het Bureau of International Labour Affairs (ILAB) van de Amerikaanse overheid met producten die zijn gemaakt met kinder- of gedwongen arbeid. De landen waar kinderarbeid op tabaksplantages aan de orde is, zijn Argentinië, Brazilië, Cambodja, Indonesië, Kenia, Kirgizië, Libanon, Malawi, Mexico, Mozambique, Nicaragua, de Filipijnen, Tanzania, Oeganda, Vietnam, Zambia en Zimbabwe. Tabak is het op vier na meest aangetroffen product waarbij kinderarbeid is ingezet. Alleen goud, steen, suikerriet en koffie wordt in meer landen met kinderhanden gewonnen of vervaardigd. Opmerkelijk genoeg laat het rapport kinderarbeid op Amerikaanse tabaksplantages onvermeld. In 2014 bracht Human Rights Watch (HRW) daarover een verontrustend rapport naar buiten. En vorige maand getuigde HRW hier nog over in een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Bekijk de landenlijst op de website van het US Department of Labour

Derdehandsrook gelinkt aan huidziekten als psoriasis

Derdehandsrook, de deeltjes die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven lang nadat een roker zijn sigaret heeft gedoofd, is gelinkt aan het ontstaan van huidziekten. Als de huid in contact komt met de rookdeeltjes kan dat een ontstekingsreactie ontketenen die psoriasis kan veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California. Ook blijkt dat de blootstelling aan deze rookdeeltjes hart- en vaatziekten kan veroorzaken en kankerverwekkend kan zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in eBioMedicine.
Lees meer bij Medical Xpress

University of Sydney geeft eredoctoraat aan ex-tabaksvoorzitter

Nick Greiner heeft een eredoctoraat gekregen van de University of Sydney. Tijdens een ceremonie is hij uitgeroepen tot ‘honorary Doctor of Business’ vanwege zijn verdiensten voor de samenleving, zo zei Mark Scott, de directeur van de universiteit tijdens een toespraak. Greiner heeft in de dertig jaar dat hij zich in het zakenleven bewoog de rol van voorzitter op zich genomen van grote Australische bedrijven. Maar wat onvermeld bleef tijdens de toespraak van Scott is dat Greiner ook bestuursvoorzitter was van WD & HO Wills, een tabaksfabrikant die later is opgegaan in British American Tobacco. Professor Simon Chapman, een wereldwijd vermaarde antirookprofessor die ook aan de University of Sydney is verbonden, stelt op zijn blog dat de universiteit met opzet Greiners rol in de tabaksindustrie onvermeld heeft gelaten.
Lees het blog op simonchapman6.com

tags:  vape-hype | Verenigde Staten | Verenigd Koninkrijk | derdehands rook | jongeren | e-sigaret | tabakslobby | plantage | kinderarbeid