line
derdehands rook-1

Trimbos-instituut: ‘derdehands rook’ slechter voor baby’s en kinderen

donderdag 08 juni 2017

Het Trimbos instituut bracht een notitie uit waarvan de titel ‘Derdehands rook’ verwijst naar de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven. De notitie maakt duidelijk dat onderzoekers de potentiele schade hiervan op de gezondheid inschatten als groot, helemaal voor baby’s en kinderen.

Door de webredactie

Als u een sigaret rookt in een kamer en u laat er daarna uw baby rondkruipen of uw kinderen op de grond spelen, dan lopen zij een groter risico om derdehands rook binnen te krijgen dan volwassenen. Dat blijkt uit de notitie ‘Derdehands rook’ van het National Expertise Centrum Tabaksontmoediging, onderdeel van het Trimbos-instituut. “Derdehands rook is wat je ruikt als je merkt dat iemand gerookt heeft. In kamers waar veel gerookt wordt, zorgt de derdehands rook ervoor dat de muren en meubels een geelbruine kleur krijgen,” vermeldt de notitie. Het gaat daarbij om de deeltjes in de tabaksrook die neerdalen tijdens en na het roken en ‘ergens’ achterblijven: op de grond, of klevend aan objecten.

Anders dan meeroken

Derdehands rook is iets anders dan ‘meeroken’. “Bij meeroken krijg je tabaksrook binnen die eerder door de roker is ingeademd of die rechtstreeks van de sigaret af komt.” Maar derdehands rook ontstaat doordat rook eerst is neergedaald en vervolgens op een later moment weer opgenomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan iemand die door de kamer loopt waardoor de deeltjes gaan vliegen, een kledingstuk waar ze aan vast blijven kleven of een voorwerp. Zo kan het dat derdehands rook ook terechtkomt in ‘rookvrije’ hotelkamers, ‘rookvrije’ huurauto’s en zelfs op de intensive-careafdeling voor pasgeboren baby’s.

Schadelijk

“Daar waar de blootstelling aan tabaksrook bij meeroken relatief kort en groot is, is de blootstelling bij derdehands rook langdurig en van een lagere intensiteit.” Het is niet precies bekend hoe schadelijk derdehands rook is, omdat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan. Onderzoekers schatten dat 5 tot 60 procent van de gezondheidsschade die tot nu toe werd toegeschreven aan meeroken in werkelijkheid wordt veroorzaakt door derdehands rook.

Schadelijker

Derdehands rook bevat voor het grootste deel dezelfde schadelijke stoffen die in de tabaksrook zelf zitten (nicotine, formaldehyde en andere kankerverwekkende stoffen). Naarmate derdehands rook langer blijft ‘rondhangen’, reageert het met andere stoffen in de omgeving. Hierdoor kunnen nieuwe en zelfs veel schadelijkere stoffen ontstaan.

Studie

Een van de weinige studies onder kinderen (6-11 jaar) maakte onderscheid tussen drie groepen: kinderen die erbij zijn als hun ouders in huis roken (meerokers), kinderen die er niet bij zijn als hun ouders in huis roken (derdehands rokers) en kinderen van ouders die helemaal niet roken (niet-rokers). De meerokende kinderen hadden de meeste longproblemen, maar ook de kinderen die thuis blootgesteld waren aan derdehands rook hadden meer longproblemen dan kinderen die daar niet aan blootgesteld werden.

Wat helpt?

Helpt het bijvoorbeeld om buiten te roken? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat ouders die dat doen om hun kinderen te beschermen tegen meeroken, alsnog meer door roken vrijgekomen stoffen in huis hebben rondwarrelen dan ouders die helemaal niet roken. Het gaat weliswaar om lagere hoeveelheden van die stoffen, maar ze zijn wel degelijk teruggevonden in de urine van hun baby’s.

Het allerbeste voor kinderen is als de ouders stoppen met roken. Maar de tabaksindustrie heeft sigaretten zo verslavend gemaakt dat het ongelofelijk moeilijk is om ervan af te komen. 

tags:  derdehands rook | Trimbos | meeroken | jeugd | roken | onderzoek