line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 februari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Verbod op e-sigaretreclame en -verkoop aan jongeren onder 18 in Nieuw-Zeeland / Tabaksfabrikant moet 12,5 miljoen betalen aan weduwe verstokte Amerikaanse roker / Geen enkel kind veilig voor schadelijke producten als tabak / Boetes voor roken rond Schotse ziekenhuizen / Ferrari blijft reclame maken voor tabaksindustrie / Nieuwe e-sigaretmerken proberen wet Trump te omzeilen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Verbod op e-sigaretreclame en -verkoop aan jongeren onder 18
De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een verbod ingevoerd op de reclame voor e-sigaretten. Ook mogen e-sigaretten niet meer verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar en mogen ze niet meer gebruikt worden op plekken die rookvrij moeten zijn. Daarbij wil de overheid gaan reguleren wie e-sigaretten mag verkopen.
Lees meer bij KFGO

Verenigde Staten: Tabaksfabrikant moet 12,5 miljoen betalen aan weduwe verstokte roker
Tabaksfabrikant R.J. Reynolds moet de weduwe van James McHugh een schadevergoeding betalen van 12,5 miljoen dollar (omgerekend 11,5 miljoen euro). Dat heeft de rechtbank in Miami besloten. R.J. Reynolds is medeschuldig aan de verslaving en daarmee de dood van McHugh, een verstokte roker die alles probeerde om te stoppen, maar daar niet in slaagde en uiteindelijk overleed.
Lees meer bij Canberra Times

Mondiaal: Geen enkel kind veilig voor schadelijke producten als tabak
Uit het rapport A future for the worlds children van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en The Lancet blijkt dat de gezondheid, de omgeving en de toekomst van geen enkel kind ter wereld op dit moment goed genoeg beschermd wordt. De omstandigheden zijn de afgelopen twintig jaar wel sterk verbeterd, maar nog altijd worden kinderen bedreigd door bijvoorbeeld sluwe marketing voor schadelijke producten als tabak.
Lees meer in The Telegraph

Schotland: Boetes voor roken rond ziekenhuizen
The Royal College of Physicians of Edinburgh staat achter een plan om roken rond ziekenhuizen te beboeten. Wie binnen 15 meter van een ziekenhuis een sigaret opsteekt en gesnapt wordt, kan een boete van 1000 pond verwachten (omgerekend bijna 1200 euro). Medewerkers van ziekenhuizen die de regel niet handhaven, kunnen ook beboet worden.
Lees meer bij The Times

Italië: Ferrari blijft reclame maken voor tabaksindustrie
Ondanks dat een Italiaanse consumentenorganisatie naar de rechter is gestapt om ervoor te zorgen dat Ferrari stopt met reclame voor Philip Morris, blijft het raceautomerk ermee doorgaan. Philip Morris heeft een deal met Ferrari gesloten waarbij op raceauto’s ‘Mission Winnow’ komt te staan, een campagne van de Marlboro-producent.
Lees meer bij Race Fans

Verenigde Staten: Nieuwe e-sigaretmerken proberen wet Trump te omzeilen
Nadat de regering Trump onlangs een verbod op lekkere smaakjes in e-sigaretten afkondigde om de populariteit van marktleider Juul tegen te gaan onder jongeren, zijn allerlei nieuwe e-sigaretfabrikanten opgestaan die dat verbod proberen te omzeilen. Het geldt namelijk niet voor wegwerp-e-sigaretten. Vooral het merk Puff Bar blijkt enorm aftrek te vinden en biedt smaakjes aan als banaanijs, watermeloen, aardbei, ‘blue razz’ en ‘OMG’ (wat Oh My God betekent). Deze nieuwe e-sigaretten worden geproduceerd in Shenzhen, China.
Lees meer bij The Mail on Sunday

tags:  e-sigarettenverbod | e-rookverbod | schadevergoeding | marketing | smaakstoffen | tabaksreclame | rookverbod