line
marlboro-2-2

Philip Morris onder het vergrootglas. Goede doelen (deel 2)

zondag 03 mei 2015

Philip Morris is de producent van 's werelds bekendste sigarettenmerk Marlboro. Wat weten we over deze ook op Nederlandse bodem opererende tabaksgigant? Deel 2 uit de vijfdelige serie: Goede doelen steunen als bliksemafleider, ook in Nederland.
Door de webredactie

In het eerste deel over Philip Morris International (PMI) doemt een beeld op van een bedrijf dat zich voordoet als keurig maar zich in werkelijkheid bezighoudt met de kwade kant van handel: geld verdienen aan nicotine-verslaafden van wie minstens de helft vroegtijdig zal overlijden. PMI belobbyt de overheid met ondeugdelijke onderzoeken in de hoop antirookmaatregelen tegen te houden: alles voor de winst.

Aandacht afleiden

Volgens Stanford-professor Robert Proctor, auteur van Golden Holocaust, maakt de tabaksindustrie gebruik van goede doelen als bliksemafleider. Door geld te geven aan stichtingen en instanties kunnen ze aandacht vragen voor wat ze wel goed doen, in de hoop die aandacht af te leiden van de harde feiten: een product verkopen dat wereldwijd jaarlijks zo'n zes miljoen mensen doodt. Door te doneren aan goede doelen, poetst het goede imago van deze organisaties het negatieve beeld dat een bedrijf als Philip Morris kan oproepen, een beetje weg.

Philip Morris International publiceert alle goede doelen die wereldwijd geld ontvangen op haar website: 2011, 2012, en 2013.

Eerder onthulde TabakNee dat Philip Morris Holland tot 2010 zeker vijf jaar basketball clinics op scholen in de wijde omgeving van Bergen op Zoom heeft gefinancierd. Nu blijkt dat in de jaren erna andere doelen in Nederland door PMI zijn gesponsord. Op de overzichten van 2011 tot en met 2013 staan vier Nederlandse organisaties die blijkbaar geen ethische bezwaren hebben bij het aannemen van tabaksgeld: Stichting Leergeld, Stichting Tekev, Safegroup – op de PMI-lijstjes vermeld als 'Safety House' – en de Voedselbank 'Goed Ontmoet'.

Stichting Leergeld

De Nederlandse Stichting Leergeld (NSL), afdeling Bergen op Zoom, ontving 50.000 dollar (25.000 in 2012 en hetzelfde bedrag in 2013). De NSL is een koepel van stichtingen die in heel Nederland binnen- en buitenschoolse activiteiten organiseert voor kansarme kinderen van 4 tot 18 jaar. Het is niet duidelijk of PMI deze goededoelenorganisatie nog steeds steunt. De tabaksgigant wordt in elk geval niet genoemd als sponsor, zoals het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stichting Leergeld in Bergen op Zoom wilde niet reageren. "Het is niet onze gewoonte om derden te informeren over de ondersteuning die wij krijgen van welke maatschappelijk bewuste organisatie dan ook", laat secretaris Peter Winters per e-mail weten.

Stichting Tekev

Tekev is een Turkse Stichting voor Integratie, Cultuur, Ontspanning en Educatie in Bergen op Zoom. PMI gaf Tekev geld voor haar begeleidingsprogramma van schoolkinderen. Dat ging om 23.800, 20.250 en 9.162 dollar in respectievelijk 2011, 2012 en 2013. Tekev stond ook al in 2010 op PMI's radar in Nederland. Toen ontving de stichting namelijk uit handen van Philip Morris Holland-topman Mathijs Peters een cheque van 17.000 euro voor het 'mentorproject'. Hier staat waarom. Volgens Peters past het mentorenproject prima in de doelstellingen van moedermaatschappij Philip Morris International. "Wereldwijd doneren wij aan charitatieve doelen op een vijftal nauwkeurig omschreven terreinen. Onderwijs is daar één van [...]"
"Het bestuur van de Stichting TEKEV heeft besloten om niet [...] te reageren", aldus Adnan Bayrak, voorzitter van de Stichting Tekev.

Safey House

Safety House ('Domestic Violence') kreeg in 2011 23.800 en in 2013 25.000 dollar. Safety House is onvindbaar in de Kamer van Koophandel...

Voedselbank 'Goed Ontmoet'

PMI was in 2011 goed voor 15 procent van alle donaties die de Bergen op Zoomse Voedselbank 'Goed Ontmoet' mocht ontvangen. Zaten daar ook sigaretten tussen? En waarom nam de Voedselbank tabaksgeld aan? De Voedselbank heeft niet gereageerd.

Het valt op dat Philip Morris graag voor goede doelen kiest die iets met kinderen hebben te maken. En dat terwijl de tabaksgigant ver van kinderen vandaan moet blijven. Hoe eerder jongeren verslaafd raken, hoe langer ze als klant bij de tabaksgigant zullen blijven.

Lees in deel 1 over hoe Philip Morris lobbyt en profiteert van de Nederlandse belastingregels. Vervolgdelen lezen? Hier deel 3, deel 4 en deel 5.

Wilt u lezen over de concurrenten van Philip Morris?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) - deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) - deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) - deel 1

Nog geen abonnee van onze tweewekelijkse nieuwsbrief? U kunt zich aanmelden via de homepage

Laatste update: 26 juni 2015

tags:  sponsoren | PMI | Philip Morris | tabakslobby