line

Nieuw onderzoek: Er bestaat geen betonnen ondergrens voor rokers

donderdag 15 oktober 2015

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er geen betonnen ondergrens aan het aantal rokers in een land zit. Dit bewijst dat eerdere aannames over verstokte rokers die de peuk nooit uit zullen drukken, niet kloppen. Een bewijs dat het in blijven voeren van antirookmaatregelen zin heeft.

Door de webredactie

"Er zal altijd een groep van 20 tot 22 procent zijn die rookt, dat is een betonnen ondergrens. Ik zeg tegen bestuurders: ga nou uit van díé realiteit." Dat zei Niek Jan van Kesteren, directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW in 2013 tegen Vrij Nederland. Van Kesteren gaf toe voor de tabaksindustrie te lobbyen en vond dat er altijd alleen maar maatregelen werden genomen om tabaksgebruik te verminderen: onnodig volgens hem, omdat er toch altijd eenzelfde groep rokers zal blijven bestaan. Zo moest de industrie niet te veel gepest worden volgens Van Kesteren met antirookmaatregelen, omdat je toch nooit het aantal rokers volledig uit zal bannen.

Die aanname blijkt niet te kloppen. Vorige week publiceerden onderzoekers van verschillende Instituten voor kankerpreventie van over de hele wereld in samenwerking met de universiteiten van Barcelona en Milaan het rapport Smoking dependence in 18 European countries: Hard to maintain the hardening hypothesis. Daarbij onderzochten ze de zogenaamde 'hardening hypothesis', de aanname dat er altijd een groep zal blijven bestaan die koste wat kost zal blijven roken. De onderzoekers ondervroegen meer dan 5000 rokers in 18 Europese landen en gebruikten de zogenaamde Heaviness of Smoking Index, een meetwaarde die aangeeft hoe verslaafd iemand aan tabak is.

Zij concluderen dat er geen relatie is tussen hoe verslaafd iemand is aan tabak en het aantal rokers in een land. De aanname dat er altijd een groep verstokte verslaafden zal blijven bestaan, klopt dus niet. "Onze data geven empirisch bewijs tegen deze theorie en ondersteunen daardoor de haalbaarheid van een 'endgame strategie'." Dat laatste betekent dat, in tegenstelling tot wat tabakslobbyisten als Niek Jan van Kesteren (die inmiddels ook senator is in de Eerste Kamer) beweren, het wel degelijk helpt om antirookmaatregelen te blijven invoeren en uitbreiden, omdat het mogelijk is om tabak uit de samenleving te laten verdwijnen en alle rokers te laten stoppen met roken.

tags:  rookverslaving | kankerbestrijding | onderzoek | antirookbeleid