line

Grote overeenkomsten voedsel- en tabaksindustrie in BBC-documentaire

donderdag 12 maart 2015

Zondag werd de BBC-documentaire The Men Who Made Us Fat uitgezonden. Daaruit blijkt dat er bijzondere overeenkomsten tussen de voedsel- en de tabaksindustrie te trekken zijn.
Door de webredactie

In de BBC-documentaireserie The Men Who Made Us Fat gaat presentator Jacques Peretti op zoek naar het waarom van de door de Wereld Gezondheidsorganisatie als Obesitas-epidemie bestempelde problemen met overgewicht.

Peretti spreekt ex-medewerkers van de voedselindustrie, politici en wetenschappers. Zij laten zien hoe er met voedsel is gemanipuleerd, door er meer en meer suiker, zout en vet in te doen, door de porties te vergroten en mensen te verleiden met reclame en met aanbiedingen. Een lobby ter waarde van bijna een miljard euro heeft er keihard aan gewerkt om Brusselse politici te beïnvloeden een zogenaamd stoplicht-systeem op verpakkingen tegen te houden. Zo'n stoplicht zou aangeven of het product goed of slecht voor je is.

Diepe zakken

De parallellen met de tabaksindustrie zijn bijna een op een te trekken. De tabaksindustrie deed jarenlang alsof roken helemaal geen ongezonde bezigheid was, manipuleerde met de ingrediënten van tabak om sigaretten verslavender te maken en heeft diepe zakken om een geraffineerde lobby op politici af te sturen, zo blijkt onder meer uit The Golden Holocaust, een overrompelend boek van Stanford-professor Robert N. Proctor.

De serie is zeer de moeite waard om te bekijken, zie de links onderaan deze pagina. Presentator Jacques Peretti spreekt bijvoorbeeld af met Nick Mottern, die in de jaren '70 door de Amerikaanse overheid was ingehuurd om een verslag te schrijven dat Dietary goals for the US heet. Het rapport moest eenzelfde overzicht geven als dat van de Surgeon General, de gezondheidsadviseur van de president, over roken. Mottern laat Peretti een brief van The Sugar Association inzien, die opkomt voor de gezamenlijke belangen van de suikerindustrie.

Minder zout, vet en suiker

In het rapport werd mensen aangeraden minder zout, vet en suiker te eten en daar was de industrie niet blij mee. Vooral de suikerlobby laat van zich horen en schrijft dat Motterns conclusies niet kloppen. Ondanks wetenschappelijk bewijs, ontkent de suikerindustrie dat hun producten slecht zijn. "De suikerindustrie moet al jaren met twee mythes leven," staat in de brief. "Op de eerste plaats dat er ieder jaar meer wordt geconsumeerd en dat de consumptie van suiker direct verantwoordelijk is voor dodelijke ziektes. Dat is allebei niet waar."

Mottern reageert: "Deze brieven zijn mogelijk door dezelfde mensen geschreven die dat ook voor de tabaksindustrie deden om hun producten te beschermen." Inderdaad deed de tabaksindustrie dat door twijfel te zaaien. Door zelf onderzoeken te financieren waarin resultaten staan die het tegenovergestelde beweren van wat onafhankelijk onderzoek had aangetoond.

Belasting op ongezond eten

Yale-professor Brownell leidt een initiatief voor de invoering van een belasting op ongezond eten en drinken in Amerika. De frisdrankindustrie heeft er 40 miljoen dollar aan lobbyisten op ingezet om politici over te halen tegen zo'n belasting te stemmen.

Brownell: "Mijn gevoel is dat we de ervaring met de tabaksindustrie gaan herhalen: de industrie zal de eerste paar slagen winnen, daarna wordt er toch ergens een belasting aangenomen en daarna zullen andere plaatsen daar in meegaan. Ik denk dat de industrie weet dat dit te gebeuren staat en het zo lang mogelijk zal proberen tegen te houden."

Bekijk aflevering 1 van The Men Who Made Us Fat hier.
Aflevering 2.
En Aflevering 3.

tags:  gezondheidsschade | tabakslobby | onderzoek | tabaksindustrie