line

Amerikaans leger wil af van tabaksverkoop

dinsdag 26 augustus 2014

Goedkope sigaretten zijn er niet alleen voor Nederlandse militairen, zoals TabakNee onlangs berichtte, maar ook in het Amerikaanse leger profiteren soldaten van kortingen op tabak. Maar er is een groot verschil met Nederland: de Amerikaanse legerleiding wil hier wel een eind aan maken. Een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden ligt echter dwars.
Door Bas van Lier

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel wil het tabaksbeleid van het leger herzien, zowel uit kostenoverwegingen als vanwege de schadelijke effecten van tabak op de inzetbaarheid van militairen. Daartoe laat hij op dit moment een onderzoek uitvoeren. Eerder kondigde de onderminister voor de marine Ray Mabus aan dat hij een eind wil maken aan tabaksverkopen op alle marine-installaties. In The New England Journal of Medicine van deze maand stelt een aantal wetenschappers dat het tijd is voor een tabaksvrij leger.

Onder Amerikaanse militairen is het tabaksgebruik 20 procent hoger dan onder de totale Amerikaanse bevolking. Het departement van Defensie besteedt jaarlijks meer dan 1,6 miljard dollar aan medische hulp en verloren werkdagen als gevolg van roken. Aan de behandeling van veteranen met longziekten is de Amerikaanse overheid een veelvoud kwijt.

Stress

Een veelgehoord argument tegen het rookvrij maken van het leger is dat militairen tabak nodig hebben om stress tegen te gaan. In werkelijkheid blijken rokers in het leger meer stress te voelen dan niet-rokers, wat aantoont dat de ervaren stress vooral wordt veroorzaakt door nicotinegebrek. De plannen van Hagel en Mabus ondervinden de nodige tegenwerking. Zo maakt de Republikein Duncan Hunter, afgevaardigde voor de staat Californië en Irak-veteraan, zich sterk om de verkoop van goedkope tabak in militaire winkels te handhaven.

Mogelijk krijgt Hunter nog even zijn zin, maar een opiniestuk op BloombergView.com voorziet dat maatregelen onvermijdelijk zijn. "Geleidelijke beperkingen van waar en wanneer soldaten mogen roken zijn noodzakelijk, net als grotere inspanningen om ze te helpen te stoppen. Intussen heeft het leger gelijk dat het uit de tabaksverkoop wil stappen en het Congres zou dat moeten toestaan."