line

Tabakslobbyist Van Drimmelen heilig verklaard door Trouw

donderdag 21 augustus 2014

OPINIE

Dagblad Trouw is bezig met een serie interviews over lobbyisten. Op 8 augustus kwam Frans van Drimmelen voorbij. We lazen echter geen woord over zijn activiteiten voor de promotie van tabak. Wat is er aan de hand?
Door Frits van Dam

Jarenlang schreef Trouw over de praktijken van de tabaksindustrie en haar lobby. Het waren indringende stukken van onderzoeksjournalist Joop Bouma. Op 8 augustus werden we verrast door een interview met lobbyist Frans van Drimmelen. "Je moet integer werken, duidelijk maken wie je bent," is de kern van zijn boodschap. Daarom viel des te meer op dat er met geen woord werd gerept over zijn activiteiten als lobbyist voor de tabaksindustrie, zoals op TabakNee is onthuld.

Platform Verkooppunten Tabak

Van Drimmelen had British American Tobacco en Swedish Match (snus) als klant. Belangrijke huidige klant van Van Drimmelen is het Platform Verkooppunten Tabak, een samenwerkingsverband van supermarkten, tankstations en tabaks- en gemakswinkels voor de verkoop van tabak. Vorig jaar (30 september) schreef Van Drimmelen als voorzitter van dit platform, een brandbrief aan Tweede Kamerleden, met onder meer het verzoek om tabak in de supermarkten te houden. Pikant detail: Van Drimmelen zit hoog in D66 die tabaksontmoediging belangrijk zegt te vinden. Echt transparant, zoals Van Drimmelen in Trouw beweert te zijn, is dat allemaal niet. Sterker, deze man mist elk moreel kompas.

Maar daarover las je niets in het interview met Van Drimmelen in Trouw, dat vol staat met quotes als deze: "Daar ben ik trots op. Dat vakmanschap. Dat je weet hoe het werkt en daar gebruik van maakt. En dat dat heel transparant kan." Het interview eindigt als volgt: "Je moet integer werken, duidelijk maken wie je bent. Uiteindelijk is de belangrijkste vraag kun je zelf recht in de spiegel blijven kijken."

Reactie hoofdredacteur

Geen enkele kritische vraag werd gesteld, zodat het interview deed denken aan een "hagiografie", de biografie van een (christelijke) heilige. Desgevraagd laat Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan weten het hier niet mee eens te zijn, en het ook geen tekortkoming te vinden dat Van Drimmelens lobby voor de tabaksindustrie niet is genoemd, "aangezien het verhaal gaat over zijn werk in breed perspectief," legt Van der Laan in een e-mail uit.

En: "U stelt dat deze lobbyist ieder moreel kompas mist. Dat kan inderdaad zo zijn en daarover ging in feite ook het interview. Daarom kan ik uw kritiek op het interview niet helemaal plaatsen, behalve dan wellicht de vaststelling dat iemand die actief is voor de tabaksindustrie in uw ogen moreel verwerpelijker handelt dan andere lobbyisten."

Het pleit voor het vakmanschap van Van Drimmelen dat hij er volledig in is geslaagd om de interviewster, Karen Zandbergen, naar zijn hand te zetten. En de hoofdredacteur vindt het allemaal prima.