line

Frans van Drimmelen: Tabaksmol binnen D66

zondag 17 november 2013

UPDATE 26-06-2019
UPDATE 27-02-2016
D66-man Frans van Drimmelen gaat met zijn lobby voor tabak tegen het programma van zijn eigen partij in. Maar het bestuur van zijn partij vindt dat geen probleem.

Frans Anthonie van Drimmelen (1965) studeerde politicologie / bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In mei dit jaar werd hij landelijk bestuurslid a.i. Fondsenwerving en ledenwerving van D66. Op het partijcongres van 2 november legde hij deze functie neer.

Van Drimmelen heeft een eigen adviesbureau, genaamd Dröge & Van Drimmelen, voor "corporate communication en public affairs". Eind 2011 nam Dröge & van Drimmelen het adviesbureau Pauw Sanders Zeilstra over van de overleden Ben Pauw, die veel klanten uit de tabaksbranche had.

Gelogen

Het Platform Verkooppunten Tabak is een klant van Van Drimmelen. Ook British American Tobacco en Swedish Match (snus) staan op zijn website als klanten vermeld. Maar wie Van Drimmelen met de laatste twee opdrachtgevers confronteert, krijgt te horen dat dit klanten van vroeger betreft en dat hij niets met de tabaksindustrie te maken heeft.

Nee, beste Frans, over Swedish Match heb je gelogen. Uit documenten die met hulp van de Wet openbaarheid van bestuur zijn verkregen, blijkt namelijk dat Dröge & Van Drimmelen dit jaar nog bij het ministerie van Volksgezondheid voor dit tabaksbedrijf heeft gelobbyd, zie dit interne document. Tot zijn klantenkring behoren overigens ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen en GGZ Nederland. Blijkbaar gaat de lobby voor tabak en de gezondheidszorg prima samen, net zoals de lobby voor tabak zijn politieke carrière niet in de weg blijkt te staan.

Politieke loopbaan

Van Drimmelen heeft een lange politieke loopbaan in D66. Vanaf 1990 werd hij bestuurslid in Amsterdam, een functie die hij combineerde met activiteiten voor werkgeversorganisatie VNO-NCW. Daar begon hij als bestuurssecretaris en werd vervolgens algemeen Secretaris van Jong Management (tot 1997). Vanaf 1993 tot december 2009 was hij lid van Jong Management VNO-NCW kring Den Haag. Sinds november 2014 is hij voorzitter landelijke talentencommissie bij D66, meldt hij zelf op zijn LinkedIn

Al eerder was Van Drimmelen lid van het landelijk bestuur van D66 als penningmeester (van maart 2000 tot november 2004). In 1999 en 2003 was hij landelijk campagneleider en in 2006 probeerde hij in de Tweede Kamer te komen als nummer 11 op de kandidatenlijst. Maar D66 behaalde onvoldoende stemmen om hem een plek in de Tweede Kamer te bezorgen. Hij is bestuurslid van D66 in Kaag en Braasem en bestuurslid van de tamelijk onbekende Stichting Beheer Huisvestingsvermogen D66. Overigens is hij ook oud-voorzitter en erelid van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA).

Brandbrief

Dat Van Drimmelen voor tabak lobbyt, werd pijnlijk duidelijk toen hij 30 september dit jaar enkele parlementariërs verraste met een brandbrief, zoals TabakNee in een artikel vermeldde. Of ze met het oog op het debat over de verhoging van de leeftijd waarop je tabak mag kopen naar 18 jaar, s.v.p. tabak in de supermarkten wilden houden en ook tegen het amendement wilden stemmen om een deugdelijk leeftijdscontrolesysteem in te voeren. Van Drimmelen ondertekende de brief niet als bestuurder a.i. van D66, maar als voorzitter van het Platform Verkooppunten Tabak.

Dit platform belobbyt het ministerie van Volksgezondheid en het parlement, en laat ook in de media van zich horen. Op papier behartigt zij de belangen van alle verkooppunten van de tabak. In de praktijk is zij de stem van de tabaksindustrie en supermarkt, zoals TabakNee in het genoemde artikel onthulde.

Eerder gebeurde de coördinatie van het Platform door andere politici. In 2003 en 2004 deed Mark Harbers de coördinatie en woordvoering. Harbers, Tweede Kamerlid van de VVD, werkte destijds bij Dröge & Van Drimmelen. Na hem kwam Eiko Smid, die tot april 2014 medewerker was bij Dröge & Van Drimmelen en vanaf 2006 tot maart 2014 gemeenteraadslid voor het CDA in Utrecht. In die tijd (2007 en 2008) stuurde Smid de brieven naar het ministerie. Sinds 2010 is D66 dus aan de beurt.

Geen moeite mee

Het standpunt dat Van Drimmelen namens het Platform uitdraagt – tabak moet in de supermarkten blijven – staat haaks op dat van zijn partij. Het beperken van het aantal verkooppunten is voor D66 namelijk een optie. Desgevraagd liet het bestuur van D66 weten dat dit geen probleem is, omdat Van Drimmelen als bestuurslid "niet over de standpunten gaat". Daarom heeft D66 er ook geen moeite mee dat hun tot voor kort ad interim-bestuurder voor de tabak lobbyt.

Overigens stuurde Van Drimmelen eerder ook een e-mail (op 19 november 2012) aan leden van de Tweede Kamer. Namens het Platform Verkooppunten Tabak riep hij de Kamerleden op niet akkoord te gaan met de verhoging van de leeftijd van 16 naar 18 jaar om tabak te mogen kopen. "Zonder een breed draagvlak van 16 jaar als minimum verkoopleeftijd," schreef hij, "lijkt een verhoging naar 18 jaar niet verstandig."

Hoe dan ook, Frans van Drimmelen toont aan dat politiek en tabakslobby prima samen kunnen gaan bij een partij die tabaksontmoediging hoog in het vaandel zegt te hebben.

UPDATE 27-02-2016 

Per e-mail heeft Frans van Drimmelen desgevraagd laten weten niet meer voor de tabaksbranche te werken.

UPDATE 26-06-2019

Van Drimmelen heeft ons laten weten dat hij zijn leven gebeterd heeft: hij doet niets meer in de tabak en ook D66 moet het zonder zijn inbreng doen.