line

Bestuur D66 heeft geen moeite met lobbyist Van Drimmelen

donderdag 24 oktober 2013

UPDATE 26-06-2019
De lobbyactiviteiten voor tabak van het D66-bestuurslid Van Drimmelen zijn niet strijdig met zijn activiteiten voor de partij. Dat heeft het bestuur van D66 vandaag laten weten. 

TabakNee onthulde op 7 oktober in een artikel dat het bestuur van D66 een tabakslobbyist in haar gelederen heeft. Het gaat om Frans van Drimmelen die in mei dit jaar landelijk bestuurslid a.i. Fondsenwerving en ledenwerving is geworden.

Van Drimmelen lobbyde namens het Platform Verkooppunten Tabak, een platform van de supermarkten en de tabaksindustrie, onder meer tegen het amendement om het aantal verkooppunten van tabak te beperken. Hij stuurde daarover e-mails naar leden van het parlement. Dat is opvallend, omdat het beperken van verkooppunten een optie is voor D66 om het tabaksgebruik te ontmoedigen. Toch zijn de activiteiten van Van Drimmelen geen probleem voor D66, aangezien het landelijk bestuur niet over de standpunten gaat, laat Annelou van Egmond desgevraagd weten. Zij is lid van het landelijk bestuur van D66 en doet de woordvoering van het bestuur.

Van Egmond legt uit: "Bestuursleden van D66 zijn vrijwilligers die naast hun bestuursactiviteiten gewoon een baan of een bedrijf hebben. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de verenigingen en zijn niet betrokken bij de inhoudelijke standpuntbepaling van D66. Dit is voorbehouden aan de Tweede Kamerfractie van D66, daar worden de standpunten bepaald, op basis van het door de leden van D66 vastgestelde verkiezingsprogramma. Daarvan is ook bij de door u genoemde stemming over amendementen niet afgeweken."

Zij vervolgt: "Voor D66 staat een gezonde leefstijl en het voorkomen van vermijdbare zorgbehoefte voorop. D66 wil dan ook dat de eerder uit het basispakket geschrapte 'stoppen-met-roken-programma's' weer worden opgenomen. Daarnaast is D66 ook voorstander van het ontmoedigen van roken en moet het rookverbod in horecagelegenheden streng gehandhaafd worden. Ook het beperken van het aantal verkooppunten is voor D66 een optie." Dat Van Drimmelen daartegen lobbyt, is dus geen probleem, omdat hij niet over de standpunten gaat.

UPDATE 26-06-2019

Van Drimmelen heeft ons laten weten dat hij zijn leven gebeterd heeft: hij doet niets meer in de tabak en ook D66 moet het zonder zijn inbreng doen.