line

Staatssecretaris Van Rijn reageert op filmpje Rookalarm

vrijdag 06 juni 2014

OPINIE

Gisteren heeft staatssecretaris Martin van Rijn per video gereageerd op het laatste filmpje van Rookalarm. Daarin somt hij de maatregelen op die hij tegen het roken neemt. Helaas zet hij geen stappen om het roken echt uit te bannen. Vindt Frits van Dam.
Door Frits van Dam

"Ik heb deze week een heleboel mailtjes gekregen van kinderen uit heel Nederland," zo begint Van Rijn zijn videoboodschap. "Ik voel me door al jullie mailtjes gesteund in alles wat ik doe om het roken terug te brengen."

Van Rijn kreeg de vele mailtjes na een oproep aan kinderen en hun ouders op de website Rookalarm om politici te mailen of te tweeten dat ze échte maatregelen moeten tegen het roken moeten nemen. ("Laat ze weten dat jij vindt dat ze de accijns op tabak moeten verhogen, en dat het niet langer overal verkrijgbaar moet zijn." ) Die oproep gebeurde met de lancering van de vierde Rookalarm-film, getiteld Groep 8 in Den Haag. Daarin ontdekten de kinderen van Rookalarm dat politici wel vinden dat kinderen niet moeten gaan roken, maar eigenlijk niets doen om hen daarbij te helpen.

Zorgen

In zijn reactie zegt de staatssecretaris dat hij zich veel zorgen maakt over het roken "omdat veel mensen ziek worden en jaarlijks teveel mensen doodgaan door roken." Dan somt Van Rijn op wat hij allemaal al tegen het roken doet. Zo is de leeftijd waarop je tabak mag kopen verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat helpt niet, meneer Van Rijn, als je daarnaast geen structurele maatregelen neemt. De Nix 18-voorlichtingscampagne. Leuk, maar is niet voldoende. Er komen afschrikwekkende foto's op pakjes. Waarom geen plain packaging? En lekkere smaakjes worden aan banden gelegd. Straks mag er ook niet meer in kleine cafés worden gerookt. Met een handvol controleurs stelt dit niets voor. En tenslotte "doen we ons best om schoolpleinen rookvrij te maken. Een derde is nu al rookvrij [...]. " Waarom roken op de schoolpleinen niet per wet verbieden? Dan is het in één klap geregeld. 

Van Rijn vervolgt dat de laatste cijfers over jeugdroken van het Trimbos-instituut een positief beeld laten zien, "namelijk dat het aantal jongeren van 10 tot en met 19 jaar dat dagelijks rookt iets terugloopt, van 11 naar 9 procent." Maar dat cijfer is misleidend, zo toonde TabakNee al in een eerder artikel aan. Kinderen gaan namelijk pas roken als ze ongeveer 15 zijn. In de leeftijdsgroep die er toe doet, namelijk die van 15 tot en met 19 jaar, was het percentage jongeren dat de afgelopen maand rookte bijna twee keer zo hoog, namelijk 35 procent.

Andere boodschap

Het is fijn dat Van Rijn de mailtjes heeft gelezen en de moeite heeft genomen om te reageren. Maar velen hadden een andere boodschap verwacht. Er zijn twee maatregelen die er echt toe doen: maak sigaretten peperduur en breng het aantal verkooppunten omlaag. Die maatregelen ontbreken in zijn boodschap.

Er blijft hoop, want over de maatregelen die Van Rijn nu tegen het roken neemt, zegt hij in zijn video: "Als we te weinig effect zien, moeten we natuurlijk wat extra's doen." Dus onze boodschap luidt: doorpakken Van Rijn! Het zou helemaal mooi zijn als u de partijen die nog steeds de ernst van het roken niet inzien, ervan overtuigt dat er echt wat moet gebeuren. Jaarlijks gaan er zo'n 20.000 mensen dood door het roken. Als er zoveel doden vielen in het verkeer, waren er allang draconische maatregelen genomen. Wij geloven echt dat u het beste wil. Maar waarom duurt het allemaal zolang?