line

PM sluit fabriek Australië, reden onduidelijk

donderdag 03 april 2014

Philip Morris International (PMI) stopt eind dit jaar de sigarettenproductie in Australië. Volgens persbureau Reuters hangt het besluit samen met Australische regels om de brandgevaarlijkheid van sigaretten te verminderen.

PMI sluit de fabriek in Moorabbin in de staat Victoria, zestig jaar geleden de eerste PMI-fabriek buiten de VS, en verplaatst de productie naar Zuid-Korea. Het besluit kost 180 mensen hun baan.

Tussen 2006 en 2009 investeerde PMI nog fors in de Australische fabriek om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag uit Azië. In 2010 voerde Australië een wet in die voorschrijft dat sigaretten sneller vanzelf doven als ze uit iemands handen vallen. Die eis leidde tot smaakveranderingen die in Azië minder worden geapprecieerd, waardoor de exportmogelijkheden worden belemmerd.

Een woordvoerder van PMI ontkent dat de sluiting iets te maken zou hebben met de anti-rookwetten in Australië, de strengste in de wereld. Australië voerde onder meer eind 2012 plain packaging in, waarbij alle grafische merkuitingen op sigarettenverpakkingen zijn verboden.

Volgens de woordvoerder heeft de invoering van de wet geen gevolgen gehad voor de verkopen en productie, die in 2013 stabiel bleven. Wat de vraag doet rijzen waarom dan toch tot sluiting van de fabriek is besloten. Hoe dan ook kan PMI ook naar aanleiding van dit geval de kaart van banenverlies als gevolg van regelgeving weer trekken wanneer andere landen nieuwe regelgeving overwegen. In Nederland heeft PMI 1400 werknemers.