line
nicotine niet beter voor brein-1

Nicotine voor een beter brein? Trap er niet in!

woensdag 14 december 2022

Om je hersenfunctie te verbeteren en met meer motivatie en concentratie aan de slag te gaan, zou je nicotine kunnen gebruiken. Dat stellen gezondheidsgoeroes op het internet. Maar zelfs als er zulke positieve effecten van nicotinegebruik zouden zijn aan te wijzen, zijn de negatieve bijwerkingen veel groter, zeker voor het opgroeiende brein.

Door de webredactie

“Het is gebleken dat je met nicotine je concentratie, motivatie, geheugen en focus kunt verbeteren, mentaal helderder kunt worden en stemmingswisselingen en angstigheid kunt verminderen”, schrijft Nootropics Expert, een website met allerlei middeltjes om je hersenfuncties te verbeteren. En op More is Different prijst ene Dan Elton nicotine aan als een van de weinige middelen die ‘wetenschappelijk aantoonbaar goed voor de hersenen’ zijn. Kortom: als het aan zelfverklaarde gezondheidsgoeroes ligt, is nicotine in zijn pure vorm een interessant middel om beter mee te presteren.

Maar het wetenschappelijk bewijs hiervoor is allerminst eenduidig en het geldt zeker niet voor het opgroeiende brein. In het jonge brein zorgt nicotine juist voor concentratieverlies en minder goede ontwikkeling van de hersenen. In Australië melden leerkrachten bijvoorbeeld dat steeds meer leerlingen die e-sigaretten gebruiken zich slechter kunnen concentreren. Nicotine heeft meer negatieve bijwerkingen. “Behalve verslaving zorgt nicotine dus ook voor een verhoogde bloeddruk en voor een beschadiging van de bloedvaten”, schrijft de Jellinek Kliniek op zijn site. “Hierdoor ontstaan tal van hartziekten.”

Wat nicotine met brein en lichaam doet

Nicotine zit in sigaretten, in alternatieve rookwaren als e-sigaretten en in heat-not-burn-producten. Het gebruik daarvan maakt dat er naast nicotine allerlei andere stoffen het lichaam binnenkomen die slecht voor de gezondheid zijn. De minst schadelijke toediening van nicotine gebeurt via pleisters, kauwgum en pillen bedoeld voor kortstondig gebruik als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Recent waarschuwde CNN echter dat juist die pillen, pastilles en gummies met nicotine steeds vaker door jongeren ook recreatief worden gebruikt. Omdat er zoveel over nicotine te doen is, heeft HealthNews een uitgebreid overzicht gemaakt om meer duidelijkheid over de stof te verschaffen.

Nicotine stimuleert beloningssysteem

Zodra nicotine in de hersenen komt, zorgt het voor een versnelde toename van dopamine, waar gevoelens van euforie en verzadiging mee gepaard gaan. Nicotine stimuleert dus het beloningssysteem in de hersenen, waardoor de gebruiker na toediening, een fijn gevoel krijgt. Nicotine beïnvloedt ook andere hersenfuncties, zoals de aandachtspanne, het geheugen en de stemmingshuishouding. Het verandert de hersenen en maakt dat er lichamelijke afkickverschijnselen komen als iemand de stof niet meer inneemt (nicotine is net zo verslavend als heroïne en cocaïne)

Nicotine verandert jonge hersenen

Uit onderzoek blijkt ook dat als jonge mensen nicotine gebruiken door bijvoorbeeld te roken of dampen, dat de ontwikkeling van hun hersenen beïnvloedt. Zo zullen ze sneller verslaafd raken en sneller een tolerantie voor nicotine opbouwen. Daarnaast kan nicotinegebruik tijdens de ontwikkeling van de hersenen op lange termijn van invloed zijn op de cognitieve functies, wat kan leiden tot verstoringen van het werkgeheugen en de aandacht. Ook kan nicotine bij jongeren de kans op ontwikkeling van mentale en gedragsstoornissen op volwassen leeftijd (inclusief depressie, angstigheid en aandachtstoornissen) verhogen.

Nicotine tast het hele lichaam aan

Niet alleen de hersenen, maar ook andere lichaamsfuncties kunnen aangetast worden door nicotine. Naast een verhoogde bloeddruk, kan nicotine zorgen voor misselijkheid, buikpijn en toegenomen eetlust, de ademhaling kan erdoor versnellen en het kan effect hebben op de bloedsuikerspiegel, insulineweerstand en het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast verhoogt nicotine het risico op ziekten als refluxziekte, maagzweren en coronaire hartziekte.

Steun het burgerinitiatief Nicotinee

Er zijn al met al vooral nadelen en risico’s aan te wijzen bij nicotinegebruik. Daarom is het goed om jongeren tegen de gevaren nicotineproducten te beschermen. Begin deze maand hebben ConsumentenClaim en Rookpreventie Jeugd daarom het burgerinitiatief Nicotinee gelanceerd, voor een nicotinevrije generatie. Het voorstel is dat de generaties geboren vanaf 2012 nooit nicotineproducten zullen kunnen kopen, doordat vanaf 2030 de leeftijdsgrens voor aankoop van nicotinehoudende producten elk jaar met een jaar omhooggaat. Daarmee kan een grote stap gezet worden in de bescherming van de volksgezondheid. Om het burgerinitiatief bij de Tweede Kamer op de agenda te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen nodig. Steun het burgerinitiatief via www.nicotinee.nl

tags:  Nicotinee | nicotinevrije generatie | nicotinelobby | verslavingsziekte | nicotineverslaving | nicotine